Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-07-2022
Słodko-ziemisty smak młodych buraczków, kremowy kozi ser i pachnący tymianek...
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 79
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 78
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 79
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 78
Składniki
Masło posiekać z mąką, dodać szczyptę soli i wodę. Szybko zagnieść ciasto.
Formę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu, przełożyć do przygotowanej formy, włożyć do lodówki na około godzinę.
Na schłodzone ciasto położyć pergamin i wysypać kulki ceramiczne do obciążenia (lub groch), piec przez około 20 minut. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze około 10 minut do lekkiego zrumienienia. Wyciągnąć z piekarnika, lekko ostudzić.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce oleju. Dodać po szczypcie soli i cukru oraz ocet balsamiczny. Dusić przez 5 minut do odparowania płynu.
Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Cebulę przełożyć na podpieczony spód, zalać masą śmietanową. Buraczki pokroić na kawałki (te mniejsze zostawić w całości), kozi ser w plasterki, ułożyć na tarcie, posypać listkami tymianku.
Tartę piec przez około 30 minut, do ładnego zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno.