Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z ziemniakami to połączenie polskich smaków na kruchym spodzie. Idealna na kolację albo obiad. W tej wersji ziemniaki smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne gotowane lub samodzielnie upieczone, a dodatek boczku z pewnością Cię nasyci.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2412
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4561
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1642
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 500
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2412
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4561
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1642
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 500
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Rozcieraj składniki palcami lub użyj robota kuchennego aż powstaną drobne okruchy. Dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie aż będą al dente (około 15 minut). Po ugotowaniu ostudź i pokrój w plastry o grubości 3-4 mm.
Pora umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplasterki.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni aż się zarumieni. Dodaj czosnek i chwilę podsmażaj, co jakiś czas mieszając.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy ok. 24 cm średnicy. Ponakłuwaj spód widelcem. Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
W misce wymieszaj śmietankę 30%, jajka, starty ser cheddar, czosnek granulowany i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Na podpieczonym spodzie rozsmaruj śmietanę 18%. Następnie poukładaj równomiernie pora. Ułóż ziemniaki. Całość zalej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika i piecz w 180°C przez 30-35 minut aż tarta się zetnie i zarumieni. 5 minut przed końcem wrzuć boczek z czosnkiem na wierzch, aby jeszcze się podpiekł z zewnątrz.