Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako iż sezon szparagowy w pełni, zapraszam po przepis na pyszną tartę na cieście francuskim ze szparagami, szynką szwarcwaldzką, pomidorami i masą jajeczną
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 474
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 474
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Ciasto francuskie rozkładamy na blasze - brzegi zawijamy lekko do góry, aby masa się nie wylewała. Spód nakłuwamy widelcem. Szykujemy szparagi: odrywamy stwardniałe końcówki - pod lekkim naporem same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi zalewamy wrzątkiem na 1 minutę, potem wyciągamy. Nie trzeba ich gotować, wystarczająco zmiękną w pieczeniu. Masa jajeczna: mieszamy jajka, jogurt, starty ser żółty, wszystkie przyprawy i pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone. Masę wylewamy na przygotowane ciasto francuskie.
Na masę wykładamy szparagi i lekko dociskamy, aby były przykryte. Na nie kładziemy pokrojone w plasterki pomidory i szynkę szwarcwaldzką.
Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut (najlepiej w termoobiegu). Ciasto powinno ładnie odchodzić od brzegów a szynka powinna być mocno zarumieniona.
Możecie oczywiście jogurt naturalny zmienić na śmietanę - masa będzie bardziej kremowa.