Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 866

Dodano:

Odsłon: 198

Jako iż sezon szparagowy w pełni, zapraszam po przepis na pyszną tartę na cieście francuskim ze szparagami, szynką szwarcwaldzką, pomidorami i masą jajeczną

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze - brzegi zawijamy lekko do góry, aby masa się nie wylewała. Spód nakłuwamy widelcem.

    Szykujemy szparagi: odrywamy stwardniałe końcówki - pod lekkim naporem same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi zalewamy wrzątkiem na 1 minutę, potem wyciągamy. Nie trzeba ich gotować, wystarczająco zmiękną w pieczeniu.

    Masa jajeczna: mieszamy jajka, jogurt, starty ser żółty, wszystkie przyprawy i pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone.

    Masę wylewamy na przygotowane ciasto francuskie.

  2. Na masę wykładamy szparagi i lekko dociskamy, aby były przykryte. Na nie kładziemy pokrojone w plasterki pomidory i szynkę szwarcwaldzką.

  3. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut (najlepiej w termoobiegu). Ciasto powinno ładnie odchodzić od brzegów a szynka powinna być mocno zarumieniona.

  4. Możecie oczywiście jogurt naturalny zmienić na śmietanę - masa będzie bardziej kremowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń