Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako iż sezon szparagowy w pełni, zapraszam po przepis na pyszną tartę na cieście francuskim ze szparagami, szynką szwarcwaldzką, pomidorami i masą jajeczną
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 786
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11172
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3978
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1378
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 786
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11172
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3978
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1378
Składniki
Ciasto francuskie rozkładamy na blasze - brzegi zawijamy lekko do góry, aby masa się nie wylewała. Spód nakłuwamy widelcem. Szykujemy szparagi: odrywamy stwardniałe końcówki - pod lekkim naporem same złamią się w odpowiednim miejscu. Szparagi zalewamy wrzątkiem na 1 minutę, potem wyciągamy. Nie trzeba ich gotować, wystarczająco zmiękną w pieczeniu. Masa jajeczna: mieszamy jajka, jogurt, starty ser żółty, wszystkie przyprawy i pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone. Masę wylewamy na przygotowane ciasto francuskie.
Na masę wykładamy szparagi i lekko dociskamy, aby były przykryte. Na nie kładziemy pokrojone w plasterki pomidory i szynkę szwarcwaldzką.
Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut (najlepiej w termoobiegu). Ciasto powinno ładnie odchodzić od brzegów a szynka powinna być mocno zarumieniona.
Możecie oczywiście jogurt naturalny zmienić na śmietanę - masa będzie bardziej kremowa.