Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym to doskonała propozycja na rodzinną kolację lub wieczór ze znajomymi. Jest to świetny sposób na przemycenie szpinaku w potrawie, szczególnie gdy trudno o wielbicieli zielonych listków. Spód tarty możesz upiec dzień wcześniej, a wykonanie samego nadzienia i upieczenie go zajmie ci dosłownie chwilę. Tartę możesz podać samodzielnie lub z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 50
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 59
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 50
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 59
Składniki
Przesiekaj mąkę z zimnym masłem albo włóż do misy robota kuchennego i wymieszaj, aby otrzymać strukturę przypominającą piasek. Następnie dodaj sól, żółtko i mleko, wymieszaj, po czym szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy (ok.25 cm), uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno zachodzić na brzegi foremki. Dno ponakłuwaj widelcem. Wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C i podpiekaj ok. 15-20 minut, aż spód tarty stanie się złocisty.
Ugotuj szpinak w osolonej wodzie (przez około 6-7 minut), a następnie odsącz na durszlaku. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulkę i smaż, aż stanie się przezroczysta. Dodaj drobno poszatkowany czosnek, chwilkę przesmaż i dorzuć odsączony szpinak. Gotuj chwilę, by nadmiar wody ze szpinaku odparował.
Do miski wbij jajka, roztrzep, dolej śmietanę i dołóż serek, po czym wymieszaj całość. Dodaj pokruszony ser pleśniowy oraz orzechy. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj nadzienie i wyłóż na podpieczony spód tarty. Wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C na 30 minut (opcja góra-dół). Po upieczeniu poczekaj kilka minut i dopiero wtedy wykrawaj porcje tarty – kawałki zachowają ładniejszą formę.