Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym to doskonała propozycja na rodzinną kolację lub wieczór ze znajomymi. Jest to świetny sposób na przemycenie szpinaku w potrawie, szczególnie gdy trudno o wielbicieli zielonych listków. Spód tarty możesz upiec dzień wcześniej, a wykonanie samego nadzienia i upieczenie go zajmie ci dosłownie chwilę. Tartę możesz podać samodzielnie lub z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326226
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12034
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16683
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5394
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326226
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12034
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16683
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5394
Składniki
Przesiekaj mąkę z zimnym masłem albo włóż do misy robota kuchennego i wymieszaj, aby otrzymać strukturę przypominającą piasek. Następnie dodaj sól, żółtko i mleko, wymieszaj, po czym szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy (ok.25 cm), uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno zachodzić na brzegi foremki. Dno ponakłuwaj widelcem. Wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C i podpiekaj ok. 15-20 minut, aż spód tarty stanie się złocisty.
Ugotuj szpinak w osolonej wodzie (przez około 6-7 minut), a następnie odsącz na durszlaku. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulkę i smaż, aż stanie się przezroczysta. Dodaj drobno poszatkowany czosnek, chwilkę przesmaż i dorzuć odsączony szpinak. Gotuj chwilę, by nadmiar wody ze szpinaku odparował.
Do miski wbij jajka, roztrzep, dolej śmietanę i dołóż serek, po czym wymieszaj całość. Dodaj pokruszony ser pleśniowy oraz orzechy. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj nadzienie i wyłóż na podpieczony spód tarty. Wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C na 30 minut (opcja góra-dół). Po upieczeniu poczekaj kilka minut i dopiero wtedy wykrawaj porcje tarty – kawałki zachowają ładniejszą formę.