Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-06-2020
To moja ulubiona spośród wytrawnych tart. Dobrze przyprawiony szpinak idealnie pasuje do kurczaka, a pomidor ubarwia całość kolorem i słodkawym smakiem.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 47
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 42
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 47
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 42
Składniki
Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z marynatą i umieścić w lodówce na godzinę lub dłużej. Po tym czasie kurczaka podsmażyć, a następnie poddusić w wytworzonym płynie do miękkości.
Mąkę wymieszać w misce z solą i proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do tarty i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto na spodzie gęsto nakłuć widelcem, wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec przez 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek przetarty przez praskę i lekko podsmażyć. Dodać szpinak, podgrzewać do całkowitego rozmrożenia, doprawić solą i pieprzem. Jaja rozbełtać z mlekiem, dodać starty na drobnej tarce ser żółty, lekko posolić i wymieszać z przestudzonym szpinakiem. Na podpieczony spód tarty wyłożyć kurczaka, polać masą szpinakową, a na wierzchu ułożyć obranego i pokrojonego w plastry pomidora. Zapiekać tartę przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.