Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorem

Przepis dnia 2020-06-15
Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2504

Dodano:

Odsłon: 401

To moja ulubiona spośród wytrawnych tart. Dobrze przyprawiony szpinak idealnie pasuje do kurczaka, a pomidor ubarwia całość kolorem i słodkawym smakiem.

Składniki

  • Ciasto:
  • - mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • - masło - 125 g
  • - żółtko jaja - 1 sztuka
  • - sól - 1/3 łyżeczki
  • - proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • - zimna woda - 4 łyżki
  • Nadzienie:
  • - mrożony szpinak - 250 g
  • - czosnek - 1 ząbek
  • - filet z kurczaka - 1, duża sztuka
  • - ser żółty - 150 g
  • - jaja - 2 sztuki; mleko - 100 ml
  • Marynata do kurczaka:
  • - olej rzepakowy - 2 łyżki
  • - ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • - pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • - oregano - 2 szczypty
  • - curry - 1/2 łyżeczki
  • - sól i pieprz do smaku
  • Ponadto:
  • - pomidor - 1 sztuka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorem

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z marynatą i umieścić w lodówce na godzinę lub dłużej. Po tym czasie kurczaka podsmażyć, a następnie poddusić w wytworzonym płynie do miękkości.

  2. Mąkę wymieszać w misce z solą i proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę do tarty i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto na spodzie gęsto nakłuć widelcem, wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec przez 15 minut.

  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek przetarty przez praskę i lekko podsmażyć. Dodać szpinak, podgrzewać do całkowitego rozmrożenia, doprawić solą i pieprzem. Jaja rozbełtać z mlekiem, dodać starty na drobnej tarce ser żółty, lekko posolić i wymieszać z przestudzonym szpinakiem. Na podpieczony spód tarty wyłożyć kurczaka, polać masą szpinakową, a na wierzchu ułożyć obranego i pokrojonego w plastry pomidora. Zapiekać tartę przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń