Do góry

Dania główne Przepis na:

Tilapia z salsą cytrynowo - bazyliową

Tilapia z salsą cytrynowo - bazyliową

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 2555

Propozycja na aromatyczną, wyraźną w smaku rybkę, którą otula kołderka z cytrynowo - bazyliowej salsy. W daniu przeplata się delikatność mięsa tilapii ze słodko - kwaśnym smakiem salsy i wyraźną nutą bazylii. Pamiętajmy jednak, aby do przygotowania tego dania nie wybierać tilapii hodowanej w Chinach, a tą z hodowli ekologicznej, w której występuje zamknięty obieg wody i ryby nie są "faszerowane" hormonami. Kupujmy tilapię świeżą, najlepiej hodowaną w Polsce.

Składniki

  • 2 tilapie
  • SALSA:
  • garść świeżych listków bazylii
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • 1 czubata łyżeczka cukru brzozowego
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego (zimnotłoczonego)
  • 1 szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • + olej rzepakowy (do smażenia filetów)
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryby filetujemy, oczyszczamy z ości, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

    Tak przygotowane filety oprószamy z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Następnie przystępujemy do przygotowania salsy cytrynowo - bazyliowej:

    Do naczynia dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, sok cytrynowy, cukier brzozowy rozpuszczony w łyżce wody, 1,5 łyżki dobrej jakości oleju rzepakowego oraz listki bazylii. Wszystko miksujemy za pomocą blendera oraz doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Filety smażymy z obu stron na oleju rzepakowym przez około 2 -3 minuty.

    Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.

    Na talerzu warto ułożyć je warstwami:

    Jeden filet polewamy salsą cytrynowo - bazyliową, a na niej układamy drugi filet, który również polewamy salsą.

    Podajemy z ryżem i surówką ze świeżych warzyw.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 listopada 2014 A co byś powiedziała na przysmażone białe pieczywo (mocno przysmażone) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dodusia222 14 listopada 2014 Przepyszna rybka:)zabieram przepis do ulubionych.Pozdrawiam!!1 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 13 listopada 2014 Danie przepyszne, pod "manifestem ws. tilapii" podpisuję się również
pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 listopada 2014 Bardzo apetyczna rybka Kasiu :-)i ogromny plus za ekologiczne podejście :-) Masz całkowitą rację, powinniśmy zwracać uwagę przy kupnie ryby, czy nie pochodzi z nieekologicznej hodowli, podobnie jest z łososiem, ten pięknie ,,pomarańczowy" jest łososiem hodowlanym i gdybyś spytała naszych rybaków nad morzem, to powiedzą więcej ;-), ja kupuję jedynie łososia jak to określają rybacy ,,dzikiego" nie jest tak pomarańczowy, ale pyszny i zdrowy :-). Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń