Dania główne Przepis na:
Torcik warzywny

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 1220
Dodano: 19.01.2010
Odsłon: 22236
Składniki
- cukinia, 1
- Papryka czerwona, 1
- pomidory z puszki, 1 szt
- fasolka czerwona z puszki, 1 szt
- fasolka szparagowa z puszki, 1szt
- cebula, 1
- czosnek, 2 ząbki
- przyprawy (w przepisie)
- ser żółty, 100g
- makaron do lasagne, 9 płatów
- Natka pietruszki
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Warzywa pokroić w kosteczkę. Na patelnię z olejem wrzucaly cebulkę i czosnek, potem paprykę i cukinię, następnie pomidory z puszki (krojone). Wszystko dusimy około 10 min.
-
Dodajemy oby dwie fasolki, całość solimy i dodajemy pieprzu oraz bazylię.
-
Żaroodporne naczynie polewamy lekko sosem,który wyjdzie nam z duszenia warzyw i nakładamy płaty aby przykryć dno, na makaron dajemy 1/3 warzyw i znów przykrywamy makaronem,i tak jeszcze kolejno dwa razy.
-
Górną warstwę makaronu, można polać sosem beszamelowym lub pomidorowym
-
Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 20 min
-
5 min przed wyjęciem posypuje wszystko serem,i zapiekam
-
Na koniec przed podaniem posypuje pietruszką, pycha :)
Komentarze do przepisu (22)

Konto usunięte 21 października 2010Zgłoś do usunięcia
ciekawy przepis!2 Kto głosował? | Odpowiedz

Gruba-dynia 18 września 2010Zgłoś do usunięcia
Jestem przekonana, że po spożyciu tej potrawy nie wpadniemy w awitaminozę... A milo i smacznie spędzony wieczór z przyjaciółmi poprawi nam nastrój. Wypróbowałam- smakuje wybornie,polecam z lampką wina. Pozdrawiam :-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 28 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
o Boże ...aż mi ręce opadły ...
cóż za niesamowita umiejętność czytania ze zrozumieniem ...
1 Kto głosował? | Odpowiedz

beeata 27 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
oliwia_winna sugeruje nam, ugotujmy makaron i zjedzmy go z surowymi warzywami :] napewno bedzie super ;P2 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 25 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
oczywiście, że witaminy są w tych warzywach, tylko jak już wcześniej wspomniałam (2 razy) podczas obróbki termicznej ulegają w dużej mierze zniszczeniu - niestety."gdyby gotowac najpierw makaron w wodzie, to po co go w ogóle zapiekać??" - bez komentarza :-)
pozdrawiam!
0 Kto głosował? | Odpowiedz

beeata 25 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
gdyby gotowac najpierw makaron w wodzie, to po co go w ogóle zapiekać?? chodzi o to by sos z warzyw wsiąkł w makaron /chodzi o smak/ . zreszta niech każdy robi jak uważa ,ja robię tak i w ten sposób podaje przepis :) a witaminy są w czosknu, papryce, cukini, pietruszce (która posypuje po upieczeniu) a nawet w cebuli, w fasolkach też się coś znajdzie (cukinie daję ze skórką bo to w skórkach tkwi najwiecęj witamin oczywiście najpierw porządnie wymyć )1 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 25 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
taaa, widzę, że tu są sami wprawieni kucharze...co do tego gotowania makaronu podczas pieczenia (zabawnie brzmi) to jak najbardziej masz rację, tylko obawiam się, że na tę stronę wchodzą również osoby, które być może pierwszy raz będą robić np. to danie.
co do pośpiechu, to ja raczej nie spieszę się, poza tym do takiej zapiekanki dodaję również obgotowane kwiatki brokuła i kalafiora :-). dla mnie gotowanie jest przygodą, zabawą, a przede wszystkim relaksem, więc nie staram się robić wszytkiego jak najszybciej.
niektórzy dłużej trzymają w piekarniku nieobgotowany wcześniej makaron, a inni pieką krócej już wcześniej lekko obgotowany makaron - w sumie na jedno wychodzi.
dlaczego piszesz o jakimś tłustym mielonym???
jeśli chcesz z mięsem to przecież możesz dodać np.: piersi kurczaka.
co do czosnku to przede wszystkim ma właściwości antybiotyku (naturalnego), owszem marównież trochę witamin, a przede wszystkim c, która niestety jest niszczona w wysokiej temperaturze nawet do 80%.
pozdrawiam!
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Sugarspice 25 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Oliwia _winna, moc witamin przynajmniej w czosnku ktory nie traci wlasciwosci. Poza tym czepiasz sie, zapiekanka jest zdrowa, bo duzo w niej warzyw, zamiast tlustego mielonego.A propos makaronu, to kazdy wprawiony kucharz nie traci czasu na obgotowywanie makaronu jesli wie ile potrzeba "plynu" i czasu zeby sie ugotowal podczas pieczenia.
2 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 25 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
no i właśnie o to chodzi: "dla spokoju można go potrzymać w piekarniku 5 minut dłużej". dla pewności ja wcześniej obgotowuję makaron, a wiąże to się również z tym, że nie należy za długo trzymać tej zapiekanki w piekarniku. jak najbardziej zgadzam się z tym, że potrzeba tu naprawdę dużo sosu. nie używam też soli ani pieprzu :-).jeszcze jedno pytanko: gdzie jest ta "moc witamin"(???), ponieważ z tego co zauważyłam to jedynie w pietruszce można coś znaleźć (nie była poddana obróbce termicznej).
0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 25 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
oliwia-winna ona by nie przeżyła jak by kogoś nie skrytykowała i tak tutaj obyło się w formie łagodnej o dziwo! ;)2 Kto głosował? | Odpowiedz