Dania główne Przepis na:
Tortellini zapiekane pod beszamelem

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1004
Dodano: 29.04.2010
Odsłon: 27053
Składniki
- tortellini (dowolny smak), 2 opak. po 250g
- pieczarki, 40 dag
- szynka lub kiełbasa, 30dag/1 duża laska
- ketchup
- przyprawa do pizzy
- zioła prowansalskie
- szczypiorek, 1 pęczek
- ser żółty, 30-40 dag
- masło, 2 łyżki
- mąka, 3-4 łyżki
- mleko, 1 szkl.
- sól
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Tortellini ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Przygotować sos beszamelowy: masło roztopić, dodać mąkę, chwilę razem posmażyć, dosolić, zalać mlekiem i energicznie mieszając, żeby nie zrobiły sie grudki, gotować aż do uzyskania odpowiedniej gęstości sos. Sos nie powinien być zbyt gesty.
-
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami tortellini, pieczarki, szynkę, posiekany szczypiorek, starty ser żółty, polać ketchupem, posypać przyprawami. Układać kolejną warstwę. Na końcu zalać sosem beszamelowym i posypać resztą sera. Zapiekać ok. 1/2 godz.
Komentarze do przepisu (14)

Agatta44 28 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
do ulubionych!3 Kto głosował? | Odpowiedz

edytek 13 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Każdy dodaje to co lubi a moja przyprawa do pizzy nie ma nic szucznego bo to same suszone zioła, głównie bazylia i oregano. Jak komuś nie pasuje może przepis zmodyfikować po swojemu i dodać, co lubi!4 Kto głosował? | Odpowiedz

helen4 13 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
niby domowo, ale znowu bez sztucznych dodatków nie można!!! co to jest i po co ta przyprawa do "piccy"?0 Kto głosował? | Odpowiedz

magduska22 25 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
sos beszamelowy z tych składników wychodzi bardzo gęsty, powinno być 1-2 łyżki mąki. Ale ogólnie zapienkanka, że palce lizać :D1 Kto głosował? | Odpowiedz

dorcia41 10 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Mniam, jeszcze jeden pomysł na pyszny obiadek, pozdrawiam :))4 Kto głosował? | Odpowiedz

edytek 10 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Ja zapiekam bez przykrycia, żeby ser się zarumienił :03 Kto głosował? | Odpowiedz

Gruba-dynia 09 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Wygląda obłędnie, aż się prosi, żeby wypróbować .Czy należy zapiekać pod przykryciem, czy to bez różnicy??
Pozdrawiam :-)
3 Kto głosował? | Odpowiedz

oceania202 09 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Przepyszna zapiekanka! Polecam! Naprawde warto!3 Kto głosował? | Odpowiedz

grymaski5 01 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Dodaję do ulubionych:):):)Wygląda apetycznie:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Cynamonek 30 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Brzmi pysznie, na pewno niedługo wypróbuję, uwielbiam wszelkie zapiekanki :)3 Kto głosował? | Odpowiedz