Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny pomysł na zapiekankę, tym razem z tortellini.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 151
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1861
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14597
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19662
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 151
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1861
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14597
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19662
Składniki
Tortellini ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Przygotować sos beszamelowy: masło roztopić, dodać mąkę, chwilę razem posmażyć, dosolić, zalać mlekiem i energicznie mieszając, żeby nie zrobiły sie grudki, gotować aż do uzyskania odpowiedniej gęstości sos. Sos nie powinien być zbyt gesty.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami tortellini, pieczarki, szynkę, posiekany szczypiorek, starty ser żółty, polać ketchupem, posypać przyprawami. Układać kolejną warstwę. Na końcu zalać sosem beszamelowym i posypać resztą sera. Zapiekać ok. 1/2 godz.