Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoska, tradycyjna lasagne to przepis na udany obiad dla całej rodziny.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 662
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1404
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458534
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1683
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 662
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1404
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458534
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1683
Składniki
Przygotuj sos boloński. Marchewkę, seler i cebulę drobno posiekaj, tak samo jak pancettę.
W rondlu podsmaż boczek na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Dodaj oliwę i warzywa. Gotuj przez kolejne 5 minut, a następnie dołóż wołowinę.
Smaż całość przez kolejne 5 minut na średnim ogniu, a następnie zwiększ ogień do dużego i wlej wino. Mieszaj, odparowując płyn.
Dodaj passatę pomidorową i przykryj rondel pokrywką. Gotuj sos na małym ogniu przez ok. 2 godziny, wlewając co jakiś czas bulion, by całość nie wyschła.
Pod koniec dodaj mleko i dopraw całość solą i pieprzem.
Przygotuj sos beszamelowy. W drugim rondlu rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i szybko wmieszaj ją trzepaczką. Odstaw całość i pozwól jej ostygnąć.
W międzyczasie podgrzej mleko, nie doprowadzając go do wrzenia. Wlej je powoli do zasmażki z mąki, cały czas energicznie mieszając. Po 10-15 minutach mieszanina powinna mieć już gęstą konsystencję.
Dopraw sos beszamelowy solą i gałką muszkatołową.
Przygotuj lasagne. Na dnie naczynia do pieczenia rozprowadź dwie łyżki sosu beszamelowego. Połóż kilka płatów makaronu, by pokryć całe dno.
Następnie rozprowadź po 2 łyżki sosu bolońskiego i beszamelowego. Posyp całość dwoma łyżkami parmezanu.
Powtarzaj te kroki do wykończenia składników – tradycyjna lasagne powinna mieć co najmniej 5 warstw.
Ostatnią warstwę posyp dużą ilością parmezanu. Wstaw danie do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut.
Wyjmij lasagne i pozostaw ją do lekkiego ostudzenia przez 10 minut. Pokrój i podawaj na ciepło.