Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne udka na ostro, pieczone z warzywami to w wyborna i prosta potrawa odpowiednia na obiad lub ciepłą kolację
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 288
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 288
Składniki
Udka umyć, osuszyć, obsypać przyprawą do kurczaka. Zalać olejem. Wymieszać i odstawić na min. 20 minut. Można na dłużej w lodówce. Warzywa i ziemniaki obrać, umyć pokroić na talarki. Paprykę w kostkę. Przygotować naczynie żaroodporne z przykryciem. Dolną część wysmarować delikatnie olejem. Natkę i szczypiorek posiekać.
Na dnie naczynia ułożyć warzywa, na nich udka, posypać papryką mieloną (ostrą i słodką) oraz posiekana zieleniną . Piec w nagrzanym piekarniku 220 stopni pod przykryciem ok. 30 minut. Potem na ok. 15 minut zdjąć przykrywkę, udka muszą się troszkę przypiec. smacznego :)