Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne udka na ostro, pieczone z warzywami to w wyborna i prosta potrawa odpowiednia na obiad lub ciepłą kolację
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15413
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4622
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 283
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2733
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4921
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15413
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4622
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 283
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2733
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4921
Składniki
Udka umyć, osuszyć, obsypać przyprawą do kurczaka. Zalać olejem. Wymieszać i odstawić na min. 20 minut. Można na dłużej w lodówce. Warzywa i ziemniaki obrać, umyć pokroić na talarki. Paprykę w kostkę. Przygotować naczynie żaroodporne z przykryciem. Dolną część wysmarować delikatnie olejem. Natkę i szczypiorek posiekać.
Na dnie naczynia ułożyć warzywa, na nich udka, posypać papryką mieloną (ostrą i słodką) oraz posiekana zieleniną . Piec w nagrzanym piekarniku 220 stopni pod przykryciem ok. 30 minut. Potem na ok. 15 minut zdjąć przykrywkę, udka muszą się troszkę przypiec. smacznego :)