Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka zapiekane na warzywach

Udka kurczaka zapiekane na warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 725

Dodano:

Odsłon: 5109

Pyszne udka na ostro, pieczone z warzywami to w wyborna i prosta potrawa odpowiednia na obiad lub ciepłą kolację

Składniki

  • 8 udek (pałek) kurczaka, dla głodomorów więcej :)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 wieksza cebula
  • 2 marczewki
  • 1/2 selera (korzeń)
  • 5 średnich ziemniaków, ok. 1/2 kg ziemniaków
  • natka pietruszki i szczupiorek
  • 1/2 torebki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Udka kurczaka zapiekane na warzywach

Przygotowanie

  1. Udka umyć, osuszyć, obsypać przyprawą do kurczaka. Zalać olejem. Wymieszać i odstawić na min. 20 minut. Można na dłużej w lodówce.

    Warzywa i ziemniaki obrać, umyć pokroić na talarki. Paprykę w kostkę.

    Przygotować naczynie żaroodporne z przykryciem. Dolną część wysmarować delikatnie olejem.

    Natkę i szczypiorek posiekać.

  2. Na dnie naczynia ułożyć warzywa, na nich udka, posypać papryką mieloną (ostrą i słodką) oraz posiekana zieleniną .
    Piec w nagrzanym piekarniku 220 stopni pod przykryciem ok. 30 minut. Potem na ok. 15 minut zdjąć przykrywkę, udka muszą się troszkę przypiec.

    smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń