Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne udka na ostro, pieczone z warzywami to w wyborna i prosta potrawa odpowiednia na obiad lub ciepłą kolację
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1065
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7847
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1065
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7847
Składniki
Udka umyć, osuszyć, obsypać przyprawą do kurczaka. Zalać olejem. Wymieszać i odstawić na min. 20 minut. Można na dłużej w lodówce. Warzywa i ziemniaki obrać, umyć pokroić na talarki. Paprykę w kostkę. Przygotować naczynie żaroodporne z przykryciem. Dolną część wysmarować delikatnie olejem. Natkę i szczypiorek posiekać.
Na dnie naczynia ułożyć warzywa, na nich udka, posypać papryką mieloną (ostrą i słodką) oraz posiekana zieleniną . Piec w nagrzanym piekarniku 220 stopni pod przykryciem ok. 30 minut. Potem na ok. 15 minut zdjąć przykrywkę, udka muszą się troszkę przypiec. smacznego :)