Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiecie na pyszne udka z piekarnika pozostawione na noc w lodówce zamarynowane w majonezie, musztardzie i przyprawie do kurczaka po staropolsku, może to nic wielkiego ale obiad wspaniały a udka dosłownie rozpływały się w ustach
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 79
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 785
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2846
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 79
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 785
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2846
Składniki
Gotowe uda kurczaka dokładnie przemyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody, osuszone przełożyć do miski ponacinać wzdłuż skóry, wsypać przyprawę do kurczaka i dodać majonez oraz musztardę. Całość dokładnie wmasować w mięso za pomocą rąk do połączenia się mięsa z dodanymi składnikami, tak przygotowane nakryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki
Chwilę przed przygotowaniem obiadu wyjąć mięso z lodówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Z naczyniem włożyć do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 1 godzinę co jakiś czas obracając mięso aby równo się upiekło, 10 minut przed końcem pieczenia przestawić piekarnik na 230 stopni i podpiec aby skórka na udkach była rumiana
Upieczone chrupiące z wierzchu i mocno soczyste udka kurczaka podałam z ziemniakami oraz surówką przygotowaną z kapusty pekińskiej oraz jogurtu naturalnego i obowiązkowo zimne mleko prosto z lodówki. Obiad to bardziej może niedzielny niż sobotni ale ja raczej nie zwracam na to uwagi tylko gotuję to na co mamy aktualnie ochotę, do takich udek surówka może być jaką kto lubi