Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka pieczone w rękawie są soczyste, niezwykle apetyczne i bardzo smaczne. Polecam na weekend lub rodzinny obiad. U nas w domu kurczak zawsze gości na tysiąc sposobów, ponieważ bardzo lubimy drób, szczególnie najmłodszy w rodzinie domaga się zawsze "pałek"i kotletów tak, więc często improwizuje w tej kwestii.
naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105457
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 90
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4549
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 30
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105457
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 90
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4549
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 30
Składniki
Przygotować marynatę, połączyć sos sojowy, olej, przyprawę do kurczaka, musztardę, paprykę i suszony czosnek, następnie dodać miód. Jeśli miód jest gęsty wrzuć go na chwilkę do mikrofali. Przecisnąć przez praskę czosnek i całość wymieszać trzepaczką rózgową. Marynata powinna mieć konsystencje średnio gęstą. Udka umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze marynatą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rękaw do pieczenia, a w rękawie ułożyć udka, związać jedną stronę, wlać resztę marynaty, wypuścić powietrze i zawiązać drugi koniec. Tak przygotowane mięso najlepiej jest wstawić na 4 godz. do lodówki, u mnie marynowało się całą noc. Piec w piekarniku w 180 °C, przez 1,5 godz. W trakcie pieczenia rękaw jest napompowany jak balon, to nic tak ma być, nie martw się, nie pęknie. Po godz. otworzyć piekarnik i rozciąć delikatnie rękaw, żeby się nie poparzyć, podpiec mięso jeszcze przez ok. pół godz. do zarumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!!