Udka pieczone w rękawie są soczyste, niezwykle apetyczne i bardzo smaczne. Polecam na weekend lub rodzinny obiad. U nas w domu kurczak zawsze gości na tysiąc sposobów, ponieważ bardzo lubimy drób, szczególnie najmłodszy w rodzinie domaga się zawsze "pałek"i kotletów tak, więc często improwizuje w tej kwestii.
Udka pieczone w rękawie.
Składniki
- 6 szt udek lub ćwiartek
- 100 ml sosu sojowego
- 50 g miodu
- 40 ml oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1, 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suchego czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
Składniki
- 6 szt udek lub ćwiartek
- 100 ml sosu sojowego
- 50 g miodu
- 40 ml oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1, 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suchego czosnku
- 1 łyżeczka musztardy

Potrzebne przybory kuchenne
naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia
Etapy przygotowania
Przygotować marynatę, połączyć sos sojowy, olej, przyprawę do kurczaka, musztardę, paprykę i suszony czosnek, następnie dodać miód. Jeśli miód jest gęsty wrzuć go na chwilkę do mikrofali. Przecisnąć przez praskę czosnek i całość wymieszać trzepaczką rózgową. Marynata powinna mieć konsystencje średnio gęstą. Udka umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze marynatą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rękaw do pieczenia, a w rękawie ułożyć udka, związać jedną stronę, wlać resztę marynaty, wypuścić powietrze i zawiązać drugi koniec. Tak przygotowane mięso najlepiej jest wstawić na 4 godz. do lodówki, u mnie marynowało się całą noc. Piec w piekarniku w 180 °C, przez 1,5 godz. W trakcie pieczenia rękaw jest napompowany jak balon, to nic tak ma być, nie martw się, nie pęknie. Po godz. otworzyć piekarnik i rozciąć delikatnie rękaw, żeby się nie poparzyć, podpiec mięso jeszcze przez ok. pół godz. do zarumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!!
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- 6 szt udek lub ćwiartek
- 100 ml sosu sojowego
- 50 g miodu
- 40 ml oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1, 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suchego czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotować marynatę, połączyć sos sojowy, olej, przyprawę do kurczaka, musztardę, paprykę i suszony czosnek, następnie dodać miód. Jeśli miód jest gęsty wrzuć go na chwilkę do mikrofali. Przecisnąć przez praskę czosnek i całość wymieszać trzepaczką rózgową. Marynata powinna mieć konsystencje średnio gęstą. Udka umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze marynatą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rękaw do pieczenia, a w rękawie ułożyć udka, związać jedną stronę, wlać resztę marynaty, wypuścić powietrze i zawiązać drugi koniec. Tak przygotowane mięso najlepiej jest wstawić na 4 godz. do lodówki, u mnie marynowało się całą noc. Piec w piekarniku w 180 °C, przez 1,5 godz. W trakcie pieczenia rękaw jest napompowany jak balon, to nic tak ma być, nie martw się, nie pęknie. Po godz. otworzyć piekarnik i rozciąć delikatnie rękaw, żeby się nie poparzyć, podpiec mięso jeszcze przez ok. pół godz. do zarumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!!
Pyszne jedzonko :)
Smakowite udeczka mniam mniam:)