Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka po szatańsku

Udka po szatańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 771 Ocena: 7771

Dodano:

Odsłon: 748

Propozycja na niedzielny obiad, delikatne, soczyste mięso z kurczaka w pikantnej aromatycznej przyprawie o intensywnym smaku

Składniki

  • 5 udek z kurczaka
  • Cebula
  • Papryka czerwona
  • Papryka żółta
  • ½ szk. śmietany 18%
  • Sól
  • 3 łyżki Curry
  • Szczypta czosnku
  • 1 łyżka kurkumy
  • Szczypta imbiru
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Udka po szatańsku

Przygotowanie

  1. 1. Udka myjemy, dzielimy na połowy, wsypujemy sól oraz 2 łyżki curry i dokładnie mieszamy, żeby mięso było całe w przyprawie
    2. Układamy na blaszce w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C
    3. Po upieczeniu układamy w naczyniu

  2. 4. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju
    5. Do cebuli dodajemy czosnek oraz pokrojone w paseczki papryki
    6. Podlewamy szklanką wody, wsypujemy kurkumę oraz 1 łyżkę curry i szczyptę imbiru
    7. Pod koniec prużenia wlewamy śmietanę, chwilkę gotujemy i polewamy sosem udka

  3. 8. Danie gotowe
    9. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń