Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i smaczny przepis na pieczone udka w aromatycznej marynacie miodowo-pomarańczowej z dodatkiem białego. To doskonała propozycja na obiad dla osób lubiących połączenie mięsa z owocową nutą. Mogą być fajną propozycją na różne okazje np. na świąteczny obiad, domowe przyjęcie. Mięso jest delikatne. Można podawać je np. ryżem, kaszą czy pieczonymi ziemniakami. Z przygotowaniu jest trochę czasochłonna, ale smak i wygląd rekompensuje czas przygotowania.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 872
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1812
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22386
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 872
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1812
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22386
Składniki
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Z 1 pomarańczy zetrzeć trochę skórki (tak łyżkę) na drobnej tarce. Z pomarańczy wycisnąć sok. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Udka włożyć do naczynia i zalać marynatą ( tak aby około ¾ mięsa było przykryte), odstawić na noc do lodówki. Piec pod przykryciem przez ok. 60-70 min w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie odkryć naczynie, polać marynatą i zapiekać aby skórka się zrumieniła około 20-30 min, co jakiś czas można podlać (czas pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika i wielkości udek). Upieczone udka wyjąć. Powstały sos przelać do rondelka i gotować na wolnym ogniu aby ładnie zgęstniał, co chwile mieszając, przyda się do polania mięsa ( jeśli chcemy trochę szybciej zagęścić to możemy zatrzepać odrobina mąki i dokładnie wymieszać). Smacznego ! Rada: Czas pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika.