Do góry

Dania główne Przepis na:

Udko na pieczonych

Udko na pieczonych

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 1237

Dodano:

Odsłon: 989

Pyszne danie, które samo się robi

Składniki

  • Udko z kurczaka - 2
  • Przyprawy do kurczaka: pieprz, curry, papryka słodka i wędzona
  • Ziemniak - 2szt
  • Marchewka - 2 szt
  • Cebula mała - 4 szt
  • Przyprawa do ziemniaków
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego
  • Szczypior do dekoracji
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju.
    Warzywa obieramy, kroimy na plasterki. Dodajemy do nich przyprawę do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Razem wykładamy do naczynia żaroodpornego.

  2. Przyprawy do kurczaka mieszamy i nacieramy nimi udka. Papryka wędzona ma bardzo mocy aromat, więc wystarczy dać jej odrobinę.
    Udka układamy na warzywach.
    Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
    Danie pieczemy najpierw pod przykryciem ok 40 minut. Potem bez przykrycia dopiekamy, aby kurczak miał chrupiąca skórkę (można włączyć termoobieg, lub grill jeśli macie taką opcję w piekarniku). Czas dopiekania zależy od odmiany ziemniaków. U mnie trwało 20 minut.

    Serwujemy od razu posypane szczypiorkiem.

    Idealnym dodatkiem do tego jest sałatka konserwowa z ogórkami i kurkumą - jest w moich przepisach ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń