Do góry

Dania główne Przepis na:

Udo kurczaka pieczone w woreczku

Udo kurczaka pieczone w woreczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1145 Ocena: 7892

Dodano:

Odsłon: 1528

Dziś prawie ostatki większość już świętuje Andrzejki ponieważ we wtorek pracują, ja z tej okazji przygotowałam pyszny obiadek a mianowicie uda kurczaka w przyprawie do mięsa i oczywiście pieczone w woreczku przeznaczonym do pieczenia mięsa

Składniki

  • 4 uda kurczaka - 1,100 kg,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do mięsa,
  • 2,5 łyżki oleju
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udo kurczaka pieczone w woreczku

Przygotowanie

  1. Uda kurczaka wymoczyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć za pomocą durszlaka, osuszone uda przełożyć do miski nacinając wzdłuż po skórze aż do kości następnie wsypać przyprawę do mięsa i wlać olej, całość dokładnie wmasować w mięso aby przyprawa wszędzie się dostała odstawić na 10 minut

  2. Po wyznaczonym czasie przełożyć uda do woreczka spożywczego przeznaczonego do pieczenia mięsa, z woreczka z mięsem pozbyć się powietrza i zamknąć go za pomocą zamknięcia od woreczków lub po prostu związać końcówki. Przygotowany woreczek z udami włożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika, ustawiając go na 200 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut co jakiś czas obracając worek z mięsem. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rozciąć worek aby wyjąć mięso do obiadu

  3. Upieczone mięso z woreczka w przyprawie jest bardzo soczyste i tak dobrze upieczone że mięso samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach jest bardzo delikatne. Tak przygotowane mięsko podałam z ziemniakami polanymi delikatnie tłuszczem z pieczonego mięsa oraz ogórek kiszony swojski, do popicia mleko prosto z lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń