Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i tanie ziemniaczane kotlety z sosem pieczarkowym.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 721
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 319
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 106
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 721
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 319
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 106
Składniki
Robimy sos. Cebulę drobno kroimy. Smażymy na oleju, gdy zeszkli się odsypujemy na bok. Pieczarki kroimy w kostkę. Wsypujemy na suchą patelnię i odparowujemy wodę (3 do 4 minut). Do pieczarek wsypujemy cebulę. Dodajemy 2 łyżki masła. Sypiemy sól i pieprz do smaku. Dusimy 4 minuty. W międzyczasie wlewamy do głębszego naczynia śmietanę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pół łyżeczki soli. Wlewamy do pieczarek i gotujemy. Gdy zacznie bulgotać ściągamy z palnika.
Teraz kotlety. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Do garnka wrzucamy natkę pietruszki, liście laurowe i solimy. Gdy ostygną rozgniatamy tłuczkiem dodając 1/4 kostki masła i jajko. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z sosem.