Do góry

Dania główne Przepis na:

Ukraińskie ziemniaczane kotlety

Ukraińskie ziemniaczane kotlety

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 815

Smaczne i tanie ziemniaczane kotlety z sosem pieczarkowym.

Składniki

  • Kilogram ziemniaków
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 laurowe listki
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • olej
  • Na sos:
  • 500g pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 400g śmietany 18%
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ukraińskie ziemniaczane kotlety

Przygotowanie

  1. Robimy sos. Cebulę drobno kroimy. Smażymy na oleju, gdy zeszkli się odsypujemy na bok. Pieczarki kroimy w kostkę. Wsypujemy na suchą patelnię i odparowujemy wodę (3 do 4 minut). Do pieczarek wsypujemy cebulę. Dodajemy 2 łyżki masła. Sypiemy sól i pieprz do smaku. Dusimy 4 minuty. W międzyczasie wlewamy do głębszego naczynia śmietanę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pół łyżeczki soli. Wlewamy do pieczarek i gotujemy. Gdy zacznie bulgotać ściągamy z palnika.

  2. Teraz kotlety.
    Ziemniaki obieramy i gotujemy. Do garnka wrzucamy natkę pietruszki, liście laurowe i solimy. Gdy ostygną rozgniatamy tłuczkiem dodając 1/4 kostki masła i jajko. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń