Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym byłyby święta bez klasycznych uszek z czerwonym barszczem? Jest to jedna z obowiązkowych potraw, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnej wieczerzy. Poniżej przepis na klasyczne uszka z aromatycznym farszem z kapusty kiszonej i leśnych grzybów.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1215
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457772
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 590
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1215
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457772
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 590
Składniki
Do miski przesyp mąkę, zrób w środku wgłębienie. Do środka wbij jajko, wlej olej, dodaj szczyptę soli. Na koniec wlej ciepłą wodę. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Gotowe ciasto na uszka pozostaw w misce, przykryj folią i ostaw na około 30 minut.
Przygotuj farsz. Suszone grzyby zalej gorącą wodą. Odstaw na 2 godziny, żeby zmiękły. Następnie gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Miękkie grzyby odcedź na sitku.
Kapustę kiszoną przełóż do osobnego garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Następnie odstaw do wystudzenia i odciśnij z nadmiaru wody.
Grzyby i kapustę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgranej patelni z olejem na złoty kolor.
Podsmażoną cebulę dodaj do zmielonej kapusty i grzybów. Farsz dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich kolejno rozwałkuj na placek o grubości około 2 mm. Kieliszkiem wytnij niewielkie kółka.
Na każdy krążek ciasta połóż po łyżeczce nadzienia. Następnie placuszek z farszem złóż na pół, zlep brzegi ciasta. Dwa zlepione końce pierożków połącz ze sobą.
Uszka układaj na desce oprószonej mąką.
Uszka z kapustą i grzybami gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ugotowane uszka możesz podawać z czerwonym barszczem od razu lub rozłożyć na tacy, wstawić na 2 godziny do zamrażalnika, następnie wyciągnąć, zsypać do worka i przechowywać w szufladzie w zamrażalniku do dnia Wigilii.