Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym byłyby święta bez klasycznych uszek z czerwonym barszczem? Jest to jedna z obowiązkowych potraw, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnej wieczerzy. Poniżej przepis na klasyczne uszka z aromatycznym farszem z kapusty kiszonej i leśnych grzybów.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 451
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21931
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 451
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21931
Składniki
Do miski przesyp mąkę, zrób w środku wgłębienie. Do środka wbij jajko, wlej olej, dodaj szczyptę soli. Na koniec wlej ciepłą wodę. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Gotowe ciasto na uszka pozostaw w misce, przykryj folią i ostaw na około 30 minut.
Przygotuj farsz. Suszone grzyby zalej gorącą wodą. Odstaw na 2 godziny, żeby zmiękły. Następnie gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Miękkie grzyby odcedź na sitku.
Kapustę kiszoną przełóż do osobnego garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Następnie odstaw do wystudzenia i odciśnij z nadmiaru wody.
Grzyby i kapustę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgranej patelni z olejem na złoty kolor.
Podsmażoną cebulę dodaj do zmielonej kapusty i grzybów. Farsz dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich kolejno rozwałkuj na placek o grubości około 2 mm. Kieliszkiem wytnij niewielkie kółka.
Na każdy krążek ciasta połóż po łyżeczce nadzienia. Następnie placuszek z farszem złóż na pół, zlep brzegi ciasta. Dwa zlepione końce pierożków połącz ze sobą.
Uszka układaj na desce oprószonej mąką.
Uszka z kapustą i grzybami gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ugotowane uszka możesz podawać z czerwonym barszczem od razu lub rozłożyć na tacy, wstawić na 2 godziny do zamrażalnika, następnie wyciągnąć, zsypać do worka i przechowywać w szufladzie w zamrażalniku do dnia Wigilii.