Do góry

Dania główne Przepis na:

Uszka z mięsem

Uszka z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49484

Dodano:

Odsłon: 19071

Pyszne domowe uszka z mięsem plus czerwony pikantny barszczyk. Nic więcej mi nie trzeba.

Składniki

  • ciasto: mąka 70 dkg, jajko 1 szt, sól, woda 1 szkl
  • farsz: łopatka wp 1.5 kg, kapusta biała 70 dkg, cebula 1 szt, smalec 25 dkg, sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Uszka z mięsem

Przygotowanie

  1. Farsz: Białą kapustę ugotować do miękkości, w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, następnie odcisnąć z niej wodę. Mięso gotować przez godzinę, również w wodzie z dodatkiem soli, ostudzić. Kapustę i mięso zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu. W końcowej fazie dodać mięso z kapustą. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ciasto: Z podanych składników, na stolnicy, zarobić ciasto. Rozwałkować dość cienko, pokroić na kwadraty 3x3 cm, łyżeczką nakładać nadzienie. Składać po przekątnej i mocno zlepiać. Następnie złączyć ze sobą końce podstawy powstałego trójkąta. Gotować w osolonej wodzie, około 3 minuty od momentu gdy uszka wypłyną do góry.
    Podawać z barszczem czerwonym.

  2. Smacznego.

    Uwaga: Z podanych proporcji wyszło mi 150 szt uszek. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości uszka zrobicie. U mnie w domu raczej robimy duuuże "uszy" :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 06 marca 2014 Beatko, coś pysznego, uwielbiam to danie i zawsze mam na nie ochotę. Kciuk :-))) Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 05 marca 2014 za mną też będą chodzić, już zaczęły ! pyszne !!!!

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 05 marca 2014 Będą za mną "chodzić" cały jutrzejszy dzień , pycha, oczywiście w parze z barszczykiem :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń