Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mojej Babci uszka są najlepsze.
Polecam.
Odsłon: 301
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 295
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 196
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 301
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 295
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 196
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 130
Składniki
Wykonanie ciasta: Z podanych składników zgnieść ciasto ręką i odstawić na 15-20 minut by ciasto odpoczęło. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i pokroić w kwadraty 3-4 cm. Wykonanie farszu: Mięso opłukać i ugotować do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Po czym ostudzić i zmielić. Cebulę posiekać i przysmażyć na masełku, po czym dodać do mięsa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wymieszać i odstawić na chwilę by mięso przeszło przyprawami. Wykonanie barszczu: W między czasie kości dobrze opłukać, zalać 1,5 litrą wody, dodać pokrojone buraczki, ziele angielskie, listek laurowy, przyprawić do smaku i ugotować barszcz przez około 35 minut na wolnym ogniu. Następnie przecedzić przez sito, zakwasić sokiem z cytryny i odstawić. W razie potrzeby doprawić. Wykonanie uszek: Na pokrojone kwadraty ciasta, nakładać przygotowany farsz, zlepiać uszka. Gotować w dużej ilości wody z dodatkiem soli, wyjmować łyżką cedzakową i przelać ciepłą wodą. Rozłożyć na talerze i podawać z przygotowanym barszczem.