Do góry

Dania główne Przepis na:

Warkocz ze szpinakiem

Przepis dnia 2020-07-17
Warkocz ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 209

Dodano:

Odsłon: 1499

Jak wiadomo z ciasta na pizze można wyczarować wiele fajnych rzeczy. Dziś padło na warkocz ze szpinakiem:)

Składniki

  • Ciasto:
  • 160ml wody
  • 300g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • Farsz:
  • 300g świeżego szpinaku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 jajko do posmarowania
  • 150g szynki gotowanej w plastrach
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Warkocz ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Do miski kruszyny drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zalewamy połowa wody i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy mąkę, resztę wody, szczyptę soli i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniataniu ciasto do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzine.

  2. Gdy ciasto nam wyrasta przygotujemy siebie farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy. Dodajemy szpinak. Podsmażamy do momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość i odparuje nam z niego woda. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 1 łyżkę śmietany, całość mieszamy.

  3. Gdy ciasto już gotowe to na papierze do pieczenia formujemy z niego duży prostokąt. Na środku układamy plasterki szynki, szpinak i ser mozzarella pokrojony w plastry. Pozostałe boki ciasta nacinamy i zakładamy w warkocz. Tak przygotowane warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia sie, czyli ok 30 min.

  4. Tak przygotowany warkocz podałam z sosem pomidorowym. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń