Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wiadomo z ciasta na pizze można wyczarować wiele fajnych rzeczy. Dziś padło na warkocz ze szpinakiem:)
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2413
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 122
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 218
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2413
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 122
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 218
Składniki
Ciasto: Do miski kruszyny drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zalewamy połowa wody i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy mąkę, resztę wody, szczyptę soli i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniataniu ciasto do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzine.
Gdy ciasto nam wyrasta przygotujemy siebie farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy. Dodajemy szpinak. Podsmażamy do momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość i odparuje nam z niego woda. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 1 łyżkę śmietany, całość mieszamy.
Gdy ciasto już gotowe to na papierze do pieczenia formujemy z niego duży prostokąt. Na środku układamy plasterki szynki, szpinak i ser mozzarella pokrojony w plastry. Pozostałe boki ciasta nacinamy i zakładamy w warkocz. Tak przygotowane warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia sie, czyli ok 30 min.
Tak przygotowany warkocz podałam z sosem pomidorowym. Smacznego.