Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie mięsno-warzywne. Potrawa "ala spaghetti bolonese" : zamiast makaronu - nitki z warzyw a sos z mięsa mielonego szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu od bolońskiego.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3270
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 597
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3710
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 276
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 459
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3270
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 597
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3710
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 276
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 459
Składniki
Cukinie obieramy i kroimy w cienkie niteczki /za pomocą specjalnej obieraczki/ - część z gniazdem nasiennym odrzucamy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz - ja wykorzystałam olej pi suszonych pomidorach. Na patelnię wrzucamy warzywa, lekko solimy i podsmażamy do uzyskania ulubionej miękkości. Warzywa zdejmujemy z patelni i odstawiamy przykrywając by nie wystygły. Na patelnię /w razie potrzeby dajemy trochę tłuszczu/ wrzucamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy często mieszając aż staną się szkliste. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż lekko się zrumieni. Wlewamy bulion, doprawiamy do smaku dolą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi lub bazylią. Dusimy na małym ogniu 10-15 min. Następnie wlewamy passatę i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na talerzu układamy porcję warzywnego spaghetti a na nim sos mięsny. Inna propozycja to dodać przygotowane warzywa do sosu na patelni, wymieszać i chwilę razem podgrzać.