Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie mięsno-warzywne. Potrawa "ala spaghetti bolonese" : zamiast makaronu - nitki z warzyw a sos z mięsa mielonego szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu od bolońskiego.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11992
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 97
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25743
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11992
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 97
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25743
Składniki
Cukinie obieramy i kroimy w cienkie niteczki /za pomocą specjalnej obieraczki/ - część z gniazdem nasiennym odrzucamy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz - ja wykorzystałam olej pi suszonych pomidorach. Na patelnię wrzucamy warzywa, lekko solimy i podsmażamy do uzyskania ulubionej miękkości. Warzywa zdejmujemy z patelni i odstawiamy przykrywając by nie wystygły. Na patelnię /w razie potrzeby dajemy trochę tłuszczu/ wrzucamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy często mieszając aż staną się szkliste. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż lekko się zrumieni. Wlewamy bulion, doprawiamy do smaku dolą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi lub bazylią. Dusimy na małym ogniu 10-15 min. Następnie wlewamy passatę i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na talerzu układamy porcję warzywnego spaghetti a na nim sos mięsny. Inna propozycja to dodać przygotowane warzywa do sosu na patelni, wymieszać i chwilę razem podgrzać.