Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowitą i delikatną wątróbkę drobiową duszoną z jabłkiem i cebulką w czerwonym winie. Danie jest pożywne i aromatyczne, przeplatające w sobie nutkę słodyczy, wyrazistość wina i smak podrobów. Serdecznie polecam :)
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 686
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 96
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 686
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 96
Składniki
Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oleju. Po podsmażeniu przekładamy cebulkę do miseczki.
Na pozostałym ze smażenia cebulki oleju podsmażamy oczyszczoną, pokrojoną w pasy wątróbkę - tylko do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.
Podsmażoną wątróbkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy pokrojone talarki jabłek (pozbawione gniazd nasiennych), wcześniej podsmażoną cebulkę i suszony tymianek. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut - od czasu do czasu mieszamy.
Po tym czasie miąższ z jabłek powinien się rozpaść, dzięki czemu nasz sos zrobi się gęstszy, a skórka odpowiednio zmięknąć. Następnie do powstałego sosu dodajemy słodki sos sojowy, sól do smaku i świeżo zmielony pieprz - całość gotujemy na otwartym ogniu jeszcze około 6 minut przez cały czas mieszając zawartość. Gotową wątróbkę podajemy z ulubionymi dodatkami. Całość świetnie komponuje się z ryżem lub ziemniaczani oraz lekką surówką ze świeżej rukoli. Życzę smacznego! :)