Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowitą i delikatną wątróbkę drobiową duszoną z jabłkiem i cebulką w czerwonym winie. Danie jest pożywne i aromatyczne, przeplatające w sobie nutkę słodyczy, wyrazistość wina i smak podrobów. Serdecznie polecam :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22402
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14315
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4438
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43466
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 551
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 514
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22402
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14315
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4438
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43466
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 551
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 514
Składniki
Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oleju. Po podsmażeniu przekładamy cebulkę do miseczki.
Na pozostałym ze smażenia cebulki oleju podsmażamy oczyszczoną, pokrojoną w pasy wątróbkę - tylko do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.
Podsmażoną wątróbkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy pokrojone talarki jabłek (pozbawione gniazd nasiennych), wcześniej podsmażoną cebulkę i suszony tymianek. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut - od czasu do czasu mieszamy.
Po tym czasie miąższ z jabłek powinien się rozpaść, dzięki czemu nasz sos zrobi się gęstszy, a skórka odpowiednio zmięknąć. Następnie do powstałego sosu dodajemy słodki sos sojowy, sól do smaku i świeżo zmielony pieprz - całość gotujemy na otwartym ogniu jeszcze około 6 minut przez cały czas mieszając zawartość. Gotową wątróbkę podajemy z ulubionymi dodatkami. Całość świetnie komponuje się z ryżem lub ziemniaczani oraz lekką surówką ze świeżej rukoli. Życzę smacznego! :)