Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą w czerwonym winie

Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą w czerwonym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25182

Dodano:

Odsłon: 22128

Propozycja na smakowitą i delikatną wątróbkę drobiową duszoną z jabłkiem i cebulką w czerwonym winie. Danie jest pożywne i aromatyczne, przeplatające w sobie nutkę słodyczy, wyrazistość wina i smak podrobów. Serdecznie polecam :)

Składniki

  • 600 g wątróbki drobiowej
  • 2 białe cebule
  • 2 jabłka
  • 250 ml czerwonego wina (półsłodkiego)
  • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • świeżo zmielony pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oleju.

    Po podsmażeniu przekładamy cebulkę do miseczki.

  2. Na pozostałym ze smażenia cebulki oleju podsmażamy oczyszczoną, pokrojoną w pasy wątróbkę - tylko do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.

  3. Podsmażoną wątróbkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy pokrojone talarki jabłek (pozbawione gniazd nasiennych), wcześniej podsmażoną cebulkę i suszony tymianek. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut - od czasu do czasu mieszamy.

  4. Po tym czasie miąższ z jabłek powinien się rozpaść, dzięki czemu nasz sos zrobi się gęstszy, a skórka odpowiednio zmięknąć.

    Następnie do powstałego sosu dodajemy słodki sos sojowy, sól do smaku i świeżo zmielony pieprz - całość gotujemy na otwartym ogniu jeszcze około 6 minut przez cały czas mieszając zawartość.

    Gotową wątróbkę podajemy z ulubionymi dodatkami. Całość świetnie komponuje się z ryżem lub ziemniaczani oraz lekką surówką ze świeżej rukoli.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń