Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka to samo zdrowie oraz skarbnica składników odżywczych. W jej 100 g znajduje się aż 10 mg żelaza czyli aż 20 razy więcej niż w piersi z kurczaka. Wątróbka dostarczy nam sporej ilości białka (prawie 19 g w 100 g porcji), cynku, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego, witaminy C, niacyny oraz kwasu pantotenowego. I co bardzo ważne, wątroba zawiera bardzo mało tłuszczu, bo zaledwie 3 % oraz małą ilość węglowodanów - około 3 - 4 %. W wątróbce znajdziemy również bardzo dużą ilość dobrze przyswajalnej witaminy A, ale z tego względu musimy ograniczyć jej spożywanie (1 raz w tygodniu), gdyż większa ilość mogłaby okazać się toksyczna. Jeśli uprawiacie sport oraz chcecie mieć piękną cerę - jedzcie wątróbkę, nie za często, ale pamiętajcie o tym tanim, ale jakże zdrowym smakołyku. A dzisiaj zapraszam na smaczną, prostą i szybką w przygotowaniu wątróbkę w towarzystwie jabłek i cebulki :)
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2378
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3543
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4350
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74467
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2378
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3543
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4350
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74467
Składniki
Obie cebule kroimy w piórka i szklimy je na oleju rzepakowym. Gdy zaczną się rumienić ściągamy je z patelni.
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na mniejsze kawałki (najlepiej ósemki). Kawałki smażymy na oleju ze smażenia cebuli po 1 minucie z każdej strony, a następnie ściągamy je z patelni.
Na tą samą patelnię, na której smażyliśmy cebulę i jabłka dodajemy oczyszczoną wątróbkę, którą doprawiamy majerankiem - smażymy ją około 4 minut.
Po tym czasie dodajemy podsmażone jabłka i cebulkę, doprawiamy całość odrobiną soli i pieprzem, przykrywamy i dusimy wszystko jeszcze przez około 1 - 2 minuty.
Tak przygotowana wątróbka jest miękka i soczysta. Jej smak idealnie podkreśla nuta słodyczy. Życzę smacznego! :)