Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborna domowa wędlina. Jej przygotowanie jest niezwykle proste dzięki użyciu dwóch praktycznych urządzeń: zaciskarki wędliniarskiej i aplikatora do siatek wędliniarskich.
aplikator do siatek wędzarniczych, zaciskarka wędliniarska, siatka wędzarnicza
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21927
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21927
Składniki
W dużym nierdzewnym lub kamionkowym garnku o pojemności 15 litrów rozpuszczamy 660 g soli peklowej w 8-10 litrach wody, dodajemy przyprawy. Do solanki wkładamy kawałki mięsa. Mięso powinno swobodnie pływać. Kawałki powinny być całkowicie zanurzone w solance. Jeśli mięso wypływa należy na wierzchu położyć duży płaski talerz, aby mięso było całkowicie pokryte solanką. Mięso peklujemy około 5-7 dni. Jeśli woda zaczyna mętnieć wyjmujemy mięso i przygotowujemy świeżą solankę.
Mięso wyjmujemy z solanki. Umieszczamy w siatce wędzarniczej. Najłatwiej to zrobić za pomocą aplikatora do siatek wędzarniczych. Końce siatki mocno zaciskamy zaciskarką wędliniarską.
Tak przygotowane szynki nabijamy na haki, wieszamy na kijach do wędzenia. Zostawiamy na około 15 minut, aby mięso obeschło.
Mięso wędzimy w dymie z okorowanego drewna bukowego. W temperaturze 80°C przez 2 godziny. Po uwędzeniu gorące szynki parzymy we wrzątku pod przykryciem. Stosując zasadę: 30 minut na 1 kg mięsa. Szynki studzimy w wywarze.
Ostudzone szynki osuszamy. Chłodzimy w lodówce. Podajemy jako wędlinę.
Dzięki zaciskarce wędliniarskiej mniej zużywamy siatki wędzarniczej. Natomiast dzięki aplikatorowi bardzo łatwo umieścimy mięso w siatkach wędzarniczych. Oba przyrządy można kupić w rozsądnej cenie przez Internet.