Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To co lubię – warzywa prosto z targu i kasza. Lekko, a zarazem rozgrzewająco. Tym razem znowu wegańsko /choć następnym razem jakiś szaszłyk mięsny pewnie wyląduje obok/. I bezglutenowo.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1136
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1315
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 562
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1136
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1315
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 562
Składniki
Kalafior gotuję z odrobiną soli. Kaszę też gotuję, i też z solą. Po ugotowaniu odstawiam. Pieczarki oczyszczam, kroję na ćwiartki/połówki, podsmażam lekko z pieprzem i solą. Cebulę kroję w piórka, podsmażam i karmelizuję na brązowym cukrze. Pomidory kroję i duszę, aż się trochę rozmiękną /mi skórki nie przeszkadzają, ale jak ktoś nie lubi, to można wcześniej sparzyć i obrać/. Dodaję przyprawy i umyty szpinak. Duszę i odparowuję przez około 10 minut. Dodaję cebulę i pieczarki. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Dno naczynia żaroodpornego wykładam ugotowaną kaszą jaglaną. Na kaszę układam różyczki kalafiora. Posypuję go curry i pieprzem kajeńskim. Na wierzch wylewam pomidorowo-szpinakowy sos. Zapiekam przez około 20-25 minut. Wierzch posypuję koprem, szczypiorem i układam marynowane papryki.