Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny gulasz kojarzy się z gęstym, gorącym i koniecznie mięsnym daniem, które do pełni smaku wymaga długiego gotowania. Tym razem przedstawiamy ciekawą wersję gulaszu, ponieważ danie nie zawiera mięsa, a cały trud jego wykonania zamyka się na pokrojeniu warzyw. Wegański gulasz pieczesz w piekarniku, dzięki czemu uzyskuje bogaty smak i aromat.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457762
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1470
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 589
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457762
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1470
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 589
Składniki
Na początku przygotuj marynatę. Obierz 3 ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Do czosnku dodaj olej, sos sojowy i ocet jabłkowy – wymieszaj dokładnie i odstaw.
Przygotuj resztę składników. Najpierw dokładnie umyj warzywa. Obierz ziemniaki, korzeń selera i cebulę. Z papryk usuń gniazda nasienne. Paprykę, bakłażany i cukinię pokrój na kawałki podobnej wielkości. Cebulę posiekaj w piórka, łodygę selera w plasterki, a ziemniaki i korzeń selera w kwadraty. Wszystkie pokrojone warzywa, posiekany szczypiorek i groszek mrożony wsyp do naczynia, w którym będzie piekło się danie, zalej przygotowaną wcześniej marynatą i dokładnie wymieszaj. Odstaw foremkę do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. W garnku na łyżce oliwy przesmaż posiekany 1 ząbek czosnku, przełóż obrane ze skórki pomidory oraz wodę lub bulion i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. W międzyczasie rozbij pomidory łyżką na mniejsze kawałki. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i dużą porcją suszonych ziół, koniecznie z zawartością oregano. Zbyt kwaśny sos zredukujesz szczyptą cukru lub mielonego cynamonu. Smak cynamon zniknie w sosie, eliminując nieprzyjemną kwasowość.
Wyjmij naczynie z warzywami z lodówki, przykryj pokrywą lub folią aluminiową i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 30 minut. Po tym czasie wlej sos pomidorowy do warzyw, przemieszaj i wstaw na kolejne 10-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dzięki wstępnemu podpieczeniu samych warzyw uzyskasz wspaniały smak, natomiast wlany później sos pomidorowy zapewni odpowiednią dla gulaszu konsystencję.
Wegański gulasz wyjmij z pieca. Podawaj samodzielnie, z kromką pieczywa, ulubioną kaszą lub ryżem. Wierzch dania posyp natką pietruszki lub świeżym koperkiem.