Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny gulasz kojarzy się z gęstym, gorącym i koniecznie mięsnym daniem, które do pełni smaku wymaga długiego gotowania. Tym razem przedstawiamy ciekawą wersję gulaszu, ponieważ danie nie zawiera mięsa, a cały trud jego wykonania zamyka się na pokrojeniu warzyw. Wegański gulasz pieczesz w piekarniku, dzięki czemu uzyskuje bogaty smak i aromat.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 18
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 10749
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 417
Polecam.
Odsłon: 888
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 18
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 98
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 10749
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 417
Polecam.
Odsłon: 888
Składniki
Na początku przygotuj marynatę. Obierz 3 ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Do czosnku dodaj olej, sos sojowy i ocet jabłkowy – wymieszaj dokładnie i odstaw.
Przygotuj resztę składników. Najpierw dokładnie umyj warzywa. Obierz ziemniaki, korzeń selera i cebulę. Z papryk usuń gniazda nasienne. Paprykę, bakłażany i cukinię pokrój na kawałki podobnej wielkości. Cebulę posiekaj w piórka, łodygę selera w plasterki, a ziemniaki i korzeń selera w kwadraty. Wszystkie pokrojone warzywa, posiekany szczypiorek i groszek mrożony wsyp do naczynia, w którym będzie piekło się danie, zalej przygotowaną wcześniej marynatą i dokładnie wymieszaj. Odstaw foremkę do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. W garnku na łyżce oliwy przesmaż posiekany 1 ząbek czosnku, przełóż obrane ze skórki pomidory oraz wodę lub bulion i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. W międzyczasie rozbij pomidory łyżką na mniejsze kawałki. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i dużą porcją suszonych ziół, koniecznie z zawartością oregano. Zbyt kwaśny sos zredukujesz szczyptą cukru lub mielonego cynamonu. Smak cynamon zniknie w sosie, eliminując nieprzyjemną kwasowość.
Wyjmij naczynie z warzywami z lodówki, przykryj pokrywą lub folią aluminiową i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 30 minut. Po tym czasie wlej sos pomidorowy do warzyw, przemieszaj i wstaw na kolejne 10-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dzięki wstępnemu podpieczeniu samych warzyw uzyskasz wspaniały smak, natomiast wlany później sos pomidorowy zapewni odpowiednią dla gulaszu konsystencję.
Wegański gulasz wyjmij z pieca. Podawaj samodzielnie, z kromką pieczywa, ulubioną kaszą lub ryżem. Wierzch dania posyp natką pietruszki lub świeżym koperkiem.