Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewające leczo w wegańskiej wersji.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35681
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1200
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35681
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1200
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
        
        
                Składniki
Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę.
W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Papryki przekroić wzdłuż na połowy, usunąć gniazda nasienne i umyć.
Każdą z umytych połówek papryk przekroić w poprzek, a następnie każdą tak uzyskaną ćwiartkę wzdłuż na trzy części. Dzięki temu papryki będą wyraźnie wyczuwalne w potrawie.
Pokrojone papryki oraz około pół łyżeczki soli dodać do cebuli i dusić pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Świeże chili pokroić, suszone w całości pokruszyć, w przypadku sproszkowanego pominąć ten etap.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na około 8 części każdy. Można usunąć gniazda nasienne, ja nigdy tego nie robię.
Pokrojone pomidory oraz chili dodać do papryk i cebuli. Całość dusić pod przykryciem przez kolejne 20 minut, czasami mieszając.
Po tym czasie leczo jest już gotowe i jest dokładnie takie, jak lubię. Jeśli jednak wolicie, kiedy papryka się rozpada, duście je trochę dłużej.