Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariański bigos z tofu

Wegetariański bigos z tofu

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 2937

Dodano:

Odsłon: 196

Lżejsza, wegetariańska wersja bigosu - z wędzonym tofu, sliwką i przyprawą 5 smaków. Pełne smaku i umami, ten smak Was zaskoczy!

Składniki

  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • po 300 g kapusty - białej i kiszonej
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g wędzonego tofu
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego ( 200 g)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wegetariański bigos z tofu

Przygotowanie

  1. Białą kapustę poszatkować, kiszoną odcisnąć i lekko posiekać.
    Cebulę drobno posiekać.
    Nasiona jałowca utrzeć w moździerzu.
    Śliwki pokroić w paseczki
    Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć aż zmięknie.
    Dodać kapustę, śliwki, jałowiec- smażyć 15 minut.

  2. Dodać przyprawę "5 smaków", wymieszać, zalać wodą i dusić ok 45 minut aż kapusta zmięknie.
    Na oleju podsmażyć tofu pokrojone w kostkę.
    Tofu i koncentrat dodać do kapusty, dusić jeszcze 10 minut.
    Podawać z chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń