Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne i bardzo zdrowe danie.
Polecam.
Odsłon: 824
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1537
Polecam.
Odsłon: 824
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1537
Składniki
Serdecznie zapraszam do zobaczenia filmu w którym pokazuję krok po kroku jak przygotować to danie.
Zaczynamy od pokrojenia bakłażana w kostkę około 1,5cm. Solidnie go solimy i odstawiamy na bok aby zmiękł. Papryki również kroimy w kostkę. Tak samo z cukinią (nie obierajmy jej ze skóry). Cebulę kroimy drobno tak samo czosnek, a pieczarki podobnie do cukinii i bakłażana.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebulę i czosnek - powinniśmy je zeszklić, następnie dodajemy pieczarki i podsmażamy. Dodajemy paprykę, wszystko mieszamy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień do połowy i wszystko dusimy przez 20 minut. Od czasu do czasu trzeba wszystko przemieszać. Dorzucamy bakłażana i dusimy dalej przez 5-6 minut. Na koniec dorzucamy cukinię - po to żeby była chrupka.
Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą (1 łyżeczka), curry (2 łyżeczki), gałką muszkatołową (0,5 łyżeczki), cynamonem (0,25 łyżeczki), Imbirem (0,5 łyżeczki), tymiankiem (1 łyżeczka), rozmarynem (0,75 łyżeczki) oraz kilkoma pręcikami szafranu.
Czas zbudować sos do naszego curry. Do miski należy wlać 125ml jogurtu koziego i dosypać jedną łyżeczką mąki ryżowej. Wszystko wymieszać i dodać trochę sosu z garnka aby zahartować jogurt. Następnie powoli wlewamy jogurt do garnka cały czas mieszając.
Danie jest gotowe. Polecam je podawać z ryżem i posiekaną natką pietruszki. Świetnie sprawdzi się również kolendra. Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia filmu gdzie wszystko pokazałem krok po kroku.