Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczną potrawą wielkanocną jest żurek – zupa na bazie zakwasu żytniego, mocno kwaśna, sycąca i gęsta. Przepisów jest wiele, choć niemal wszystkie mają taką samą bazę. By jednak urozmaicić nieco to danie, podaj je nieco inaczej, bo w okrągłym i wydrążonym chlebie, który będzie stanowił idealną i w dodatku jadalną miskę. Zaskocz wszystkich gości, tylko uprzedź, żeby w przypadku chęci dokładki, nie zjadali w całości swojej miski!
Składniki
Przygotuj zakwas. Na pięć dni przed rozpoczęciem gotowania zupy, włóż wszystkie składniki do dużego słoika. Dobrze wymieszaj całość, a słoik przykryj papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką kuchenną. Zabezpiecz gumką recepturką. Odstaw zakwas na 5 dni, codziennie mieszając.
Przygotuj żurek. W dużym garnku żeliwnym podsmaż boczek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Cebulę, marchew, pasternak i seler pokrój w średniej wielkości kostkę i dołóż do garnka. Wlej wodę i dodaj liść laurowy oraz rozgnieciony czosnek. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 40 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Dołóż je do zupy razem z majerankiem i gotuj do miękkości.
Zakwas odcedź na gazie i dodaj 2 szklanki do żurku. Przetestuj jego kwaskowatość – jeśli nie jest wystarczająco wyrazisty, możesz dodać więcej zakwasu.
Dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj chrzan i śmietanę. Krótko zagotuj i zdejmij z ognia.
Z bochenka chleba odetnij górę na kształt czapeczki. Chleb wydrąż, by do środka zmieściła się odpowiedni ilość zupy – 2 lub 3 chochelki. Zupę przelewaj do bochenka. Wielkanocny żurek w chlebie podawaj z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, posypany siekaną natką pietruszki.