Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieprzowina po wietnamsku to kruche i rozpływające się w ustach mięso, w słodko-pikantnej glazurze. Cechuje się bardzo intensywnym i aromatycznym smakiem. Sekretem tego dania jest woda kokosowa, która ma słodko-słony smak. Można też użyć mleczka kokosowego, a wówczas wieprzowina zyska charakterystyczną, kokosową nutę. Długi czas gotowania jest kluczem do sukcesu. To danie jest wizytówką kuchni azjatyckiej – spektakularnej, egzotycznej i aromatycznej.
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 325
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 325
Składniki
Łopatkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso na ok. 3 cm kawałki. Szalotkę bardzo drobno pokrój, a czosnek posiekaj. Cukier i wodę przełóż do dużego garnka i umieść na średnim ogniu. Mieszaj energicznie do rozpuszczenia cukru.
Do garnka włóż wszystkie pozostałe składniki. Zamieszaj i zostaw na średniej wielkości ogniu. Całość powinna się dość energicznie gotować. Duś wieprzowinę po wietnamsku przez 1,5 godziny bez przykrycia, mieszając 1-2 razy w trakcie całego procesu.
Po ok. 1,5 godzinie powinien oddzielić się tłuszcz. Wtedy bardzo energicznie wymieszaj, by mięso się skarmelizowało. Kiedy płyn zniknie, danie jest gotowe do podania. Wieprzowinę posyp posiekanym szczypiorkiem lub szalotką. Podawaj z dodatkiem ryżu.