Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne danie nie tylko dla amatorów "chińszczyzny"
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2152
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12306
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2152
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12306
Składniki
Na wstępie chcę wyjaśnić kwestię ilości dodawanych sosów - zawsze robię to na oko i dodaje go w proporcjach w zależności od zachcianki smakowej, jaką mam w danym dniu ;-) W związku z tym zachęcam do posmakowania sosu w trakcie jego przygotowywania i doprawiania według własnego uznania :-) MIĘSO Mięso kroimy w paseczki, wrzucamy do miski z marynatą: około 2 łyżki oleju sezamowego, 5 łyżek sosu sojowego, rozgnieciony ząbek czosnku, 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na czas krojenia warzyw.
WARZYWA Warzywa kroję następująco: papryki w paseczki, cukinię w plasterki (każdy na pół lub ćwiartki), marchewkę w słupki, cebulę w piórka. Wrzucam wszystkie oprócz cukinii na gorący olej. Cukinię dorzucam po kilku minutach, aby za szybko nie zrobiła się miękka. Mając woka i umiejętność profesjonalnego posługiwania się nim, można smażyć mięso razem z warzywami. W obawie przed przypaleniem czy niedosmażeniem lepiej jest usmażyć mięso osobno.
SOS Mieszamy składniki: około 4 łyżki sosu sojowego, 5 łyżek sosu ostrygowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki octu, łyżeczka cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, szklanka wody.
Mieszamy warzywa z mięsem, zalewamy sosem i zagotowujemy. Podajemy z makaronem chińskim, nudlami jajecznymi lub ryżem. Smacznego!!!