Do góry

Dania główne Przepis na:

Wigilijna kapusta z grochem

Wigilijna kapusta z grochem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4913

Dodano:

Odsłon: 4264

Kapusta z grochem to jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw. Jak babcia wspominała groch na wigilijnym stole oznaczał płodność i urodzaj w nadchodzącym roku.

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej ( najlepiej z beczki )
  • 30-35 dag (1,5 szklanki) grochu łuskanego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • majeranek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną szatkujemy ale niezbyt drobno
    Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy
    Dolewamy wody do poziomu kapusty i gotujemy do miękkości

  2. Groch gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki lecz nie rozgotowany

  3. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na maśle
    Gdy jest już szklista doprawiamy odrobiną magi i chwilkę jeszcze smażymy
    Na sam koniec dodajemy łyżkę mąki do cebuli i mieszamy ściągając patelnię z pieca
    Przygotowany groch oraz cebulę dodajemy do ugotowanej kapusty i mieszamy
    Doprawiamy solą, pierzem i szczyptą majeranku oraz jeśli trzeba cukrem

    Rada:
    Kapustę z grochem warto przygotować dzień wcześniej a przechowywać w chłodnym miejscu

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń