Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, które są obowiązkową potrawą na wigilijnym stole, mamy taką tradycję że do jednego pieroga wkładam 1 gr kto trafi na swoim talerzu ma zapewnione zdrowie i szczęście w przyszłym roku.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 111
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 301
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2907
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 111
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 301
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2907
Składniki
Ciasto Mąkę przesiej na stolnicę zrób zagłębienie, dodaj sól, olej i gorącą wodę, zacznij wyrabiać ciasto. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.
Farsz Borowiki opłukaj, zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj. Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij i ugotuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Kapustę, borówki i cebulę zmiel w maszynce. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem
Okrasa Cebulę obierz pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor, dodaj jarzynkę.
Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka, na środek wkładaj po łyżeczce farszu,boki ciasta posmaruj wodą będą się lepiej zlepiały ,składaj na pół i sklejaj boki. Możesz to robić ręcznie lub za pomocą foremki do pierogów.
Pierogi ugotuj w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Podawaj okraszone cebulką.
Pierogi możesz przygotować w dzień wigilii lub wcześniej i zamrozić.