Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, które są obowiązkową potrawą na wigilijnym stole, mamy taką tradycję że do jednego pieroga wkładam 1 gr kto trafi na swoim talerzu ma zapewnione zdrowie i szczęście w przyszłym roku.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6994
Polecam.
Odsłon: 140
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5330
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2514
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6994
Polecam.
Odsłon: 140
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5330
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2514
Składniki
Ciasto Mąkę przesiej na stolnicę zrób zagłębienie, dodaj sól, olej i gorącą wodę, zacznij wyrabiać ciasto. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut żeby odpoczęło.
Farsz Borowiki opłukaj, zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj. Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij i ugotuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Kapustę, borówki i cebulę zmiel w maszynce. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem
Okrasa Cebulę obierz pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor, dodaj jarzynkę.
Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka, na środek wkładaj po łyżeczce farszu,boki ciasta posmaruj wodą będą się lepiej zlepiały ,składaj na pół i sklejaj boki. Możesz to robić ręcznie lub za pomocą foremki do pierogów.
Pierogi ugotuj w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Podawaj okraszone cebulką.
Pierogi możesz przygotować w dzień wigilii lub wcześniej i zamrozić.