Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Polecam.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 695
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13312
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 545
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 695
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13312
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 545
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, olej i powoli dolewaj gorącą wodę, starając się zagęścić ciasto, na początku drewnianą łyżką a następnie rękoma zagęścić energicznie elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Grzyby opłukaj, zalej wodą i zostaw na noc. Następnie ugotuj. Kapustę kiszoną opłukaj odciśnij i ugotuj w razie potrzeby odcedź, zalej wodą i ponownie zagotuj gdyby była kwaśna. Cebulę obierz i podsmaż na maśle klarowanym.
Ugotowane grzyby, kapustę oraz przesmażoną cebulę zmiel i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Elastyczne ciasto rozwałkuj cienko i za pomocą foremki do pierogów wycinaj kółka, napełniaj farszem, brzegi smaruj wodą i zlepiaj. Pierogi możesz ugotować zaraz po zlepianiu lub zamrozić i ugotować w wigilię.
Cebulę obierz i pokrój drobno, podsmaż na maśle klarowanym, na złoty kolor, posyp solą i pieprzem . Ugotowane pierogi polej przesmażoną cebulą. Polecam.