Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2793
Dodano: 18.12.2019
Odsłon: 4881
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie ścieramy na tarełku o małych oczkach ( ja w maszynce do mięsa z wymiennymi tarkami )
Na patelni na kilku łyżkach oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, a następnie dodajemy starte pieczarki. Delikatnie solimy i oprószamy pieprzem. smażymy do momentu odparowania płynu spod pieczarek. Na koniec smakujemy i doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Studzimy
Wystudzone pieczarki przekładamy do miski, dodajemy dwa żółtka, bułkę tartą i mieszamy
Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto. najpierw łączymy mąkę z żółtkami, odrobiną soli i olejem. Po wymieszaniu dodajemy stopniowo bardzo ciepłą wodę ( ilość wody podana w składnikach jest orientacyjna. Dolewamy ją stopniowo wyrabiając w międzyczasie ciasto, do momentu, aż uzyskamy odpowiednia konsystencję ). Mieszamy, a następnie wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Zostawiamy go na 10 minut w misce przykrytej ściereczką. Ciasto dzielimy na kilka części
Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej po kolei porcje ciasta. Wykrawamy nieduże kółeczka i na każde nakładamy nieco farszu. Sklejamy w pierożka. Na koniec zlepiamy dwa końce pierożka formując uszko
Uszka możemy zamrozić lub ugotować na bieżąco. Gotujemy je w osolonej wodzie ok 3-4 minuty od wypłynięcia
Podajemy z czerwonym barszczem
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 18 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Jak malowane :)2 Kto głosował? | Odpowiedz