Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas nadchodzących Świat Bożego Narodzenia powoduje, że zasiadamy w kuchni, by lepić pyszne domowe uszka do wieczerzy wigilijnej. Oczywiście uszka można kupić gotowe, zamrożone, jednak nie jest to to samo, co domowe, własnej roboty.
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2244
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 10345
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2013
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2244
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 10345
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2013
Składniki
Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie ścieramy na tarełku o małych oczkach ( ja w maszynce do mięsa z wymiennymi tarkami ) Na patelni na kilku łyżkach oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, a następnie dodajemy starte pieczarki. Delikatnie solimy i oprószamy pieprzem. smażymy do momentu odparowania płynu spod pieczarek. Na koniec smakujemy i doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Studzimy Wystudzone pieczarki przekładamy do miski, dodajemy dwa żółtka, bułkę tartą i mieszamy
Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto. najpierw łączymy mąkę z żółtkami, odrobiną soli i olejem. Po wymieszaniu dodajemy stopniowo bardzo ciepłą wodę ( ilość wody podana w składnikach jest orientacyjna. Dolewamy ją stopniowo wyrabiając w międzyczasie ciasto, do momentu, aż uzyskamy odpowiednia konsystencję ). Mieszamy, a następnie wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Zostawiamy go na 10 minut w misce przykrytej ściereczką. Ciasto dzielimy na kilka części
Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej po kolei porcje ciasta. Wykrawamy nieduże kółeczka i na każde nakładamy nieco farszu. Sklejamy w pierożka. Na koniec zlepiamy dwa końce pierożka formując uszko Uszka możemy zamrozić lub ugotować na bieżąco. Gotujemy je w osolonej wodzie ok 3-4 minuty od wypłynięcia Podajemy z czerwonym barszczem