Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas nadchodzących Świat Bożego Narodzenia powoduje, że zasiadamy w kuchni, by lepić pyszne domowe uszka do wieczerzy wigilijnej. Oczywiście uszka można kupić gotowe, zamrożone, jednak nie jest to to samo, co domowe, własnej roboty.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4179
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 226
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 753
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3601
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 742
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4179
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 226
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 753
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3601
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 742
Składniki
Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie ścieramy na tarełku o małych oczkach ( ja w maszynce do mięsa z wymiennymi tarkami ) Na patelni na kilku łyżkach oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, a następnie dodajemy starte pieczarki. Delikatnie solimy i oprószamy pieprzem. smażymy do momentu odparowania płynu spod pieczarek. Na koniec smakujemy i doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Studzimy Wystudzone pieczarki przekładamy do miski, dodajemy dwa żółtka, bułkę tartą i mieszamy
Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto. najpierw łączymy mąkę z żółtkami, odrobiną soli i olejem. Po wymieszaniu dodajemy stopniowo bardzo ciepłą wodę ( ilość wody podana w składnikach jest orientacyjna. Dolewamy ją stopniowo wyrabiając w międzyczasie ciasto, do momentu, aż uzyskamy odpowiednia konsystencję ). Mieszamy, a następnie wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Zostawiamy go na 10 minut w misce przykrytej ściereczką. Ciasto dzielimy na kilka części
Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej po kolei porcje ciasta. Wykrawamy nieduże kółeczka i na każde nakładamy nieco farszu. Sklejamy w pierożka. Na koniec zlepiamy dwa końce pierożka formując uszko Uszka możemy zamrozić lub ugotować na bieżąco. Gotujemy je w osolonej wodzie ok 3-4 minuty od wypłynięcia Podajemy z czerwonym barszczem