Do góry

Dania główne Przepis na:

Wigilijne uszka z pieczarkami

Wigilijne uszka z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2793

Dodano:

Odsłon: 4881

Czas nadchodzących Świat Bożego Narodzenia powoduje, że zasiadamy w kuchni, by lepić pyszne domowe uszka do wieczerzy wigilijnej. Oczywiście uszka można kupić gotowe, zamrożone, jednak nie jest to to samo, co domowe, własnej roboty.

Składniki

  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki tartej bułki
  • Sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 600 g mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • gorąca woda ( ok 1,5 szklanki )
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Wigilijne uszka z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie ścieramy na tarełku o małych oczkach ( ja w maszynce do mięsa z wymiennymi tarkami )

    Na patelni na kilku łyżkach oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, a następnie dodajemy starte pieczarki. Delikatnie solimy i oprószamy pieprzem. smażymy do momentu odparowania płynu spod pieczarek. Na koniec smakujemy i doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Studzimy

    Wystudzone pieczarki przekładamy do miski, dodajemy dwa żółtka, bułkę tartą i mieszamy

  2. Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto. najpierw łączymy mąkę z żółtkami, odrobiną soli i olejem. Po wymieszaniu dodajemy stopniowo bardzo ciepłą wodę ( ilość wody podana w składnikach jest orientacyjna. Dolewamy ją stopniowo wyrabiając w międzyczasie ciasto, do momentu, aż uzyskamy odpowiednia konsystencję ). Mieszamy, a następnie wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Zostawiamy go na 10 minut w misce przykrytej ściereczką. Ciasto dzielimy na kilka części

  3. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej po kolei porcje ciasta. Wykrawamy nieduże kółeczka i na każde nakładamy nieco farszu. Sklejamy w pierożka. Na koniec zlepiamy dwa końce pierożka formując uszko

    Uszka możemy zamrozić lub ugotować na bieżąco. Gotujemy je w osolonej wodzie ok 3-4 minuty od wypłynięcia

    Podajemy z czerwonym barszczem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń