Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas nadchodzących Świat Bożego Narodzenia powoduje, że zasiadamy w kuchni, by lepić pyszne domowe uszka do wieczerzy wigilijnej. Oczywiście uszka można kupić gotowe, zamrożone, jednak nie jest to to samo, co domowe, własnej roboty.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 146
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1028
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1179
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12009
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 146
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1028
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1179
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12009
Składniki
Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie ścieramy na tarełku o małych oczkach ( ja w maszynce do mięsa z wymiennymi tarkami ) Na patelni na kilku łyżkach oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, a następnie dodajemy starte pieczarki. Delikatnie solimy i oprószamy pieprzem. smażymy do momentu odparowania płynu spod pieczarek. Na koniec smakujemy i doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Studzimy Wystudzone pieczarki przekładamy do miski, dodajemy dwa żółtka, bułkę tartą i mieszamy
Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto. najpierw łączymy mąkę z żółtkami, odrobiną soli i olejem. Po wymieszaniu dodajemy stopniowo bardzo ciepłą wodę ( ilość wody podana w składnikach jest orientacyjna. Dolewamy ją stopniowo wyrabiając w międzyczasie ciasto, do momentu, aż uzyskamy odpowiednia konsystencję ). Mieszamy, a następnie wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Zostawiamy go na 10 minut w misce przykrytej ściereczką. Ciasto dzielimy na kilka części
Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej po kolei porcje ciasta. Wykrawamy nieduże kółeczka i na każde nakładamy nieco farszu. Sklejamy w pierożka. Na koniec zlepiamy dwa końce pierożka formując uszko Uszka możemy zamrozić lub ugotować na bieżąco. Gotujemy je w osolonej wodzie ok 3-4 minuty od wypłynięcia Podajemy z czerwonym barszczem