Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina z brokułami. Kuchnia chińska.

Wołowina z brokułami. Kuchnia chińska.

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 18524

Dodano:

Odsłon: 5706

Trudno było zdobyć niektóre składniki dania, ale udało się. Danie kuchni chińskiej.

Składniki

  • 600 g chudej wołowiny
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • 250 g brokułów
  • 8 łyżek chińskiego sosu z czarnej fasoli
  • 1 łyżeczka ziarna sezamowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wołowina z brokułami. Kuchnia chińska.

Przygotowanie

  1. Mięso pokroiłem w paski, wymieszałem z mąką kukurydzianą, olejem sezamowym i sosem sojowym. Rozgrzałem wok. Jak był gorący i zaczął delikatnie dymić polałem go olejem sojowym. Ułożyłem w nim wołowinę. Smażyłem ją na dużym ogniu, szybko mieszając, aż mięso zbrązowiało. Wyjąłem je z woka łyżką cedzakową i odstawiłem na chwilę. Brokuły wcześniej umyte podzielone na małe różyczki wsypałem do woka, smażyłem przez 2 minuty energicznie przy tym mieszając je. W trakcie smażenia podlewałem je wodą, aby podgotowały się odrobinę na parze.
    Do miękkich, ale wciąż jędrnych brokułów dodałem sos z czarnej fasoli oraz mięso, dokładnie wymieszałem wszystkie składniki. Smażyłem przez kolejną minutę. Na koniec posypałem danie ziarnem sezamowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń