Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane drobiowe kieszonki ze szpinakiem

Zapiekane drobiowe kieszonki ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 1477

Dodano:

Odsłon: 1174

Soczyste, delikatne kieszonki z piersi z kurczaka faszerowane rozdrobnionym szpinakiem z dodatkiem serka wiejskiego. Wersja light tradycyjnych dewolajów. Bez kalorycznej panierki - jedynie zapiekane w piekarniku. Aromatyczne i wyjątkowo smaczne danie. Polecam szczególnie z dodatkiem mojej ulubionej kaszy tatarczanej i tartych buraczków z chrzanem. Pyszności :)

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 400 g mrożonego ciętego szpinaku
  • 1 mały serek wiejski odsączony z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka naturalnej wegety
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozmrożony szpinak smażymy na patelni do odparowania wody. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i serek wiejski. Mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  2. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy każdy wzdłuż ostrym nożem tworząc zgrabną kieszonkę, do której nakładamy szpinakowy farsz. Brzeg mięsa zabezpieczamy wykałaczką.

  3. Tak przygotowane kieszonki przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem rzepakowym i posypujemy wegetą. Zamykamy naczynie i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekamy 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 grudnia 2018 Pyszności z kurczaka :) Idealne danie dla mnie, bo wspomniany kurczak plus gryczana i buraczki :D Super danie, mniam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń