Dania główne Przepis na:
Zapiekane drobiowe kieszonki ze szpinakiem

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 1477
Dodano: 17.12.2018
Odsłon: 1174
Składniki
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 400 g mrożonego ciętego szpinaku
- 1 mały serek wiejski odsączony z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka naturalnej wegety
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Rozmrożony szpinak smażymy na patelni do odparowania wody. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i serek wiejski. Mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
-
Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy każdy wzdłuż ostrym nożem tworząc zgrabną kieszonkę, do której nakładamy szpinakowy farsz. Brzeg mięsa zabezpieczamy wykałaczką.
-
Tak przygotowane kieszonki przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem rzepakowym i posypujemy wegetą. Zamykamy naczynie i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekamy 40 min.
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 17 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszności z kurczaka :) Idealne danie dla mnie, bo wspomniany kurczak plus gryczana i buraczki :D Super danie, mniam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz