Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10182

Dodano:

Odsłon: 5561

pyszny, sycący sposób na naleśniki

Składniki

  • Naleśniki z ulubionego przepisu 6 szt.
  • Farsz:
  • mięso mielone (u mnie z indyka) 25 dag
  • cebula 1
  • czosnek 2 ząbki
  • pomidory z puszki 1/2 puszki
  • bulion 1/2 szkl.
  • słodka papryka i oregano po 1 łyżeczce
  • sól
  • Sos pomidorowy:
  • pomidory z puszki 1/2 puszki
  • czosnek 1 ząbek
  • bazylia 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • dodatkowo:
  • ser żółty 10 dag
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Usmażyć naleśniki.
    Farsz: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojony czosnek i krótko przesmażyć. Dodać mięso mielone, rozdrobnić, dodać sól, pieprz, papryke słodką, oregano i wymieszać. Smażyć, mieszając aż mięso dobrze się usmaży i będzie rumiane. Wlać bulion, smażyć kilka minut, dodać pomidory z puszki i gotowac ok. 5 min. aby odparować troche sosu.

    Sos pomidorowy: Czosnek drobno pokroic i krótko przesmażyć na oleju, dodać pomidory z puszki, przyprawic solą, pieprze, i bazylią. Gotowac na małym ogniu kilka minut az sos lekko zgęstnieje.

    Na naleśniki wykładać farsz mięsny (ok. 1,5 - 2 łyzki na porcję), zawiną c w rulon lub tak jak ja w kopertę, ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Posmarować sosem pomidorowym

  2. zapiekać w temp. 180 stopni ok. 20 min. Posypać startym serem i zapiekać jeszcze 5 min.

  3. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń