Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawy sposób na bardziej wykwintne podanie ziemniaków. U mnie ziemniaki fioletowe, ale oczywiście można użyć zwykłych. Danie z francuskiej kuchni POMMES DE TERRE DUCHESSE. Ja podaję swoją lekko odchudzoną wersję.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11986
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1329
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12652
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3945
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11986
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1329
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12652
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3945
Składniki
Zwykłe obrane ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie do miękkości. W przypadku fioletowych ziemniaków do wody dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy lekko przestygną dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki, wkładamy masę ziemniaczaną i wyciskamy rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zapiekamy około 30 minut w 180 -190 C, lub 20 minut w 200-210 C. Podajemy na ciepło do mięsa i surówek.