Propozycja na zapiekankę warzywną
Zapiekane roladki
Składniki
- 100 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
- 1/2 pęczka marchwi
- 1 pęczek cebulki dymki
- 1 fenkuł (koper włoski)
- sól
- 1 cebula
- 250 g wędzonego boczku
- 100 ml śmietany
- 100 ml mleka
- 200 g serka topionego
- Gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
Składniki
- 100 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
- 1/2 pęczka marchwi
- 1 pęczek cebulki dymki
- 1 fenkuł (koper włoski)
- sól
- 1 cebula
- 250 g wędzonego boczku
- 100 ml śmietany
- 100 ml mleka
- 200 g serka topionego
- Gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy

Etapy przygotowania
Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż na 4 części. Fasolkę opłukałem , odciąłem końcówki. Zieleń cebulek dymek skróciłem do ok. 12-15 cm , odkroiłem korzonki , same cebulki obrałem i umyłem. Odciąłem liście fenkułu , usunąłem stwardniałe części , umyłem i pokroiłem w podłużne kawałki. Fasolkę z fenkułem blanszowałem ok. 6 minut we wrzącej osolonej wodzie , po czym przełożyłem na durszlak i osączyłem. Obrałem cebulę na sos. Boczek pokroiłem na cienkie plasterki (1 trochę grubszy do pokrojenia). Cebulę i jeden plasterek boczku pokroiłem w drobną kostkę , przełożyłem na patelnię i zeszkliłem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodałem śmietanę z mlekiem , wymieszałem , zdjąłem z ognia i przestudziłem. Ser rozdrobniłem , dodałem do składników na patelni i mieszałem aż do jego rozpuszczenia. Sos przyprawiłem solą i gałką muszkatołową . Przygotowane warzywa podzieliłem na porcje i każdą z nich owinąłem plasterkiem boczku. Wysmarowałem żaroodporną formę i ułożyłem w niej roladki. Polałem równomiernie sosem i wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut o temperaturze 200 stopni C. Pod koniec zapiekania posypałem ją pokrojonym szczypiorkiem cebuli dymki i drobno pokrojonymi kosteczkami marchewki.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 342
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 269
Ostatnio komentowane przepisy

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 342
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 269



Składniki
- 100 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
- 1/2 pęczka marchwi
- 1 pęczek cebulki dymki
- 1 fenkuł (koper włoski)
- sól
- 1 cebula
- 250 g wędzonego boczku
- 100 ml śmietany
- 100 ml mleka
- 200 g serka topionego
- Gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż na 4 części. Fasolkę opłukałem , odciąłem końcówki. Zieleń cebulek dymek skróciłem do ok. 12-15 cm , odkroiłem korzonki , same cebulki obrałem i umyłem. Odciąłem liście fenkułu , usunąłem stwardniałe części , umyłem i pokroiłem w podłużne kawałki. Fasolkę z fenkułem blanszowałem ok. 6 minut we wrzącej osolonej wodzie , po czym przełożyłem na durszlak i osączyłem. Obrałem cebulę na sos. Boczek pokroiłem na cienkie plasterki (1 trochę grubszy do pokrojenia). Cebulę i jeden plasterek boczku pokroiłem w drobną kostkę , przełożyłem na patelnię i zeszkliłem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodałem śmietanę z mlekiem , wymieszałem , zdjąłem z ognia i przestudziłem. Ser rozdrobniłem , dodałem do składników na patelni i mieszałem aż do jego rozpuszczenia. Sos przyprawiłem solą i gałką muszkatołową . Przygotowane warzywa podzieliłem na porcje i każdą z nich owinąłem plasterkiem boczku. Wysmarowałem żaroodporną formę i ułożyłem w niej roladki. Polałem równomiernie sosem i wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut o temperaturze 200 stopni C. Pod koniec zapiekania posypałem ją pokrojonym szczypiorkiem cebuli dymki i drobno pokrojonymi kosteczkami marchewki.
PRZEPRASZAM!!! wsz. jasne, tel. mnie "oderwal"i przepuscilam czytanie na zawinieciu warzywek w boczek.pozdrawiam- sory!
wyglada niesamowicie,tylko dlaczego w tytule ROLADKI?? dla mnie to zapiekanka warzywna, pozdrawiam
Kolorowo, zdrowo i smacznie :)
Uwielbiam warzywa i warzywne zapiekanki. Robie takie ale dodaje makaron :)Ta wyglada mega apetycznie.