Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zapiekankę warzywną
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85252
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2540
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9985
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3994
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7109
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85252
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2540
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9985
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3994
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7109
Składniki
Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż na 4 części. Fasolkę opłukałem , odciąłem końcówki. Zieleń cebulek dymek skróciłem do ok. 12-15 cm , odkroiłem korzonki , same cebulki obrałem i umyłem. Odciąłem liście fenkułu , usunąłem stwardniałe części , umyłem i pokroiłem w podłużne kawałki. Fasolkę z fenkułem blanszowałem ok. 6 minut we wrzącej osolonej wodzie , po czym przełożyłem na durszlak i osączyłem. Obrałem cebulę na sos. Boczek pokroiłem na cienkie plasterki (1 trochę grubszy do pokrojenia). Cebulę i jeden plasterek boczku pokroiłem w drobną kostkę , przełożyłem na patelnię i zeszkliłem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodałem śmietanę z mlekiem , wymieszałem , zdjąłem z ognia i przestudziłem. Ser rozdrobniłem , dodałem do składników na patelni i mieszałem aż do jego rozpuszczenia. Sos przyprawiłem solą i gałką muszkatołową . Przygotowane warzywa podzieliłem na porcje i każdą z nich owinąłem plasterkiem boczku. Wysmarowałem żaroodporną formę i ułożyłem w niej roladki. Polałem równomiernie sosem i wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut o temperaturze 200 stopni C. Pod koniec zapiekania posypałem ją pokrojonym szczypiorkiem cebuli dymki i drobno pokrojonymi kosteczkami marchewki.