Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mam dla Was propozycję na smaczny obiad z piekarnika. A jest to makaron w kształcie ślimaków nadziewany farszem z pieczonego kurczaka i żeberek z dodatkami. Makaron zalałam sosem z passaty pomidorowej z mlekiem kokosowym. Danie wyszło naprawdę smaczne.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 312
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 312
Składniki
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Zeszklić składniki. Mięso kurczaka i z żeberek oraz ser i cukinię zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonych składników dodać połowę zeszklonej cebuli i czosnku oraz doprawić solą i pieprzem oraz papryką wędzoną do smaku. Masę wymieszać.
Passatę wymieszać mleczkiem kokosowym, pastą paprykową, resztą cebulki i czosnku oraz solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu al dente. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakową i lekko przestudzić.
Patelnię ( taką którą można używać w piekarniku ) lub blaszkę zalać odrobiną sosu pomidorowego. Każdy makaron nadziewać przygotowanym farszem i układać jeden przy drugim w naczyniu. Potem zalać wszystko sosem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać 30 minut. Przed końcem zapiekania posypać startym serem. Po chwili wyjąć naczynie z piekarnika i posypać posiekanym szczypiorkiem. Makaron podawać na gorąco.