Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienity niedzielny obiad, podany na jednym dużym naczyniu. Ziemniaki są codziennie w naszej diecie, ale czasami mamy ochotę na coś nowego i wyjątkowo smacznego. Polecam udka faszerowane ziemniakami, ułożone na upieczonych warzywach.
Składniki
1. Udka z kurczaka myjemy, usuwamy kości, lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą.
2. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Udka układamy skórką w spód a wierzch mięsa smarujemy jedną łyżką majonezu, następnie układamy po łyżce usmażonych grzybów.
4. Mięso zwijamy w roladki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
6. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. 7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
8. Po tym czasie wyjmujemy, układamy warzywa, marchewki oraz brukselkę, posypujemy solą i ponownie pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
9. Po upieczeniu ziemniaki posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem, nie trzeba zapiekać ser się sam roztopi pod wpływem temperatury.
10. Na wierzch warzyw układamy upieczone udka z kurczaka. 11. Danie gotowe. 12. Smacznego.