Dania główne Przepis na:
Zapiekane warzywa

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3413
Dodano: 18.02.2010
Odsłon: 6839
Składniki
- 1 główka brokuła
- mała główka kalafiora
- 4 ziemniaki
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki groszku
- śmietanka 12% 100ml
- sól, pieprz
- Ser żółty do posypania
- Sos:
- 1 jogurt naturalny (lub 2)
- 1 ząbek czosnku
- 1 świeży mały ogórek
- zielona pietruszka
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Warzywa gotujemy, każde osobno. Ziemniaki mogą być lekko twardawe, dopieką się. Kroimy je w grube plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy plastry masła, na to pokrojone ziemniaki, wykładamy resztę warzyw, zalewamy to śmietanką doprawioną solą i pieprzem.
-
Wszystko posypujemy serem żółtym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż ser stopnieje.
-
Wyjmujemy i podajemy porcyjki polane sosem z podanych składników:) Ogórek oczywiście trzemy na tarce o dużych oczkach:)
Komentarze do przepisu (1)

wiola1100 19 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
ta zapiekanka musi być bardzo smaczna1 Kto głosował? | Odpowiedz