Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka a'la french

Zapiekanka a'la french

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 40

Dodano:

Odsłon: 212

Ziemniaki i mięso mielone zapiekane z pomidorami.

Składniki

  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • pół szklanki mleka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru keczupu
  • 2 duże pomidory
  • 8 średnich ziemniaków
  • 8 pieczarek
  • żółty ser w plastrach lub wiórki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • bazylia
  • olej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka a'la french

Przygotowanie

  1. Do mielonego wyciskamy 4 ząbki czosnku. Dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę bazylii, łyżeczkę pieprzu, pół szklanki mleka i mieszamy. Następnie podsmażamy około 2 minut. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki keczupu.
    Ziemniaki kroimy na plastry o grubości około 3 do 5 milimetrów. Wsypujemy do miski. Wlewamy 6 łyżek oleju, dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę natki pietruszki, łyżeczkę pieprzu i mieszamy. Cebulę, pomidory i pieczarki kroimy na plastry. Połowę ziemniaków wykładamy do formy (u mnie 20 x30 cm) zakrywając dno. Na ziemniaki dajemy mięso, następnie rozkładamy równomiernie cebulę. Następna jest warstwa ziemniaków, warstwa pieczarek, warstwa pomidorów. Na wierzch dajemy żółty ser w plastrach lub wiórki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180⁰ od 45 do 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń