Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka bolonese

Zapiekanka bolonese

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 3404

Dodano:

Odsłon: 6260

Zapiekanka bolonese to pomysł na smaczny, szybki obiad gdy chcemy małej odskoczni od zwykłego spagetti. Ja do swojej zapiekanki dodałam jeszcze pieczarki. Polecam!

Składniki

  • 500g ulubionego makaronu
  • 500g mięsa mielonego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Ok 30g sera żółtego
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente. Żółty ser ścieramy na tarce.
    Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Kolejno dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.
    Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Krótko podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowość. Pod koniec wlewamy passatę pomidorową. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi i gotujemy jeszcze ok 2-3 min. Do mięsa dorzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy.

  2. Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę mięsa z makaronem, posypujemy połową żółtego sera. Następnie dodajemy resztę mięsa z makaronem i posypujemy obficie serem.

    Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Do momentu, aż ser się zarumieni. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 grudnia 2019 Rewelka, uwielbiam takie zapiekanki, pychotka :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń