Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj moja kolejna propozycja na bardzo pożywną i rozgrzewającą zapiekankę. Tym razem obok ziemniaków znajdziemy w niej również bogate w witaminy brokuły i soczystego kurczaka, a wszystko polane aksamitnym sosem beszamelowym. Myślę, że nic więcej dodawać nie trzeba. Zapraszam :)
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 164763
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 324
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 78
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 164763
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 324
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 78
Składniki
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na cienkie plastry, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warto zostawić na parę godzin w celu zamarynowania. Ziemniaki obrać, a następnie opłukać i ugotować do miękkości w wodzie z solą. Ważne, aby ich nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzić, a gdy wystygną pokroić w grube plastry. Brokuł umyć, a następnie gotować w osolonej wodzie przez ok. 4-5 min. Cebulkę białą i czerwoną pokroić w pióra. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć zamarynowaną pierś z kurczaka (z obydwóch stron), a po chwili na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone cebulki. Przygotować sos beszamelowy. W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć, następnie bardzo powoli dolewać mleko jednocześnie mocno mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość gotować chwilę.
Przygotowanie zapiekanki. Układać warstwowo: 1. Dno naczynia posmarować masłem. 2. Ziemniaki 3. Cebula 4. Brokuł 5. Pierś z kurczaka 6. Cebula 7. Brokuł 8. Całość polać obficie sosem beszamelowym 9. Starty żółty ser
Tak przygotowaną zapiekankę zapiekać w piekarniku przez ok. 30 min. w temp. 150-180 stopni.
Smacznego :)