Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia w zapiekance genialnie się sprawdza.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 303
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 710
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 728
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 303
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 710
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 728
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Składniki
Miąższ dyni pokroiłem w średnią kostkę. Cebulę natomiast w drobną kostkę. Na połowie masła obsmażyłem dynie z cebulą. Posoliłem, dodałem pieprz i gałkę muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem, nałożyłem 1/3 część dyni z cebulą. Śmietanę wymieszałem z mlekiem i jajkami. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką. W masie namoczyłem kromki chleba. Ułożyłem je w naczyniu na dyni. Na wierzch rozłożyłem pokrojone na pół pomidorki i pozostałą dynię. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie polałem zapiekankę pozostałą masą jajeczną i posypałem startym serem. Piekłem kolejne 20 minut, aż wierzch ładnie się zrumienił.