Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka farmerska to pyszne danie pełne boczku i sera, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest prosta i szybka w przygotowaniu i z powodzeniem możesz przyrządzić ją na 2-3 dni. Niezbędne składniki są łatwo dostępne i dość tanie, co czyni tę potrawę niezwykle ekonomiczną.
praska, deska do krojenia, nóż, naczynie żaroodporne
Pizza z figami i serem pleśniowym Dzień dobry kochani Dziś naszło mnie na...
Odsłon: 16
Chleb gryczany z mąki białej gryczanej na zakwasie. Zakwas zrobiłam z mąki ow...
Odsłon: 40
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 638
Dzisiaj placki przygotowane w thermomixie, placki proste, szybkie w przygotow...
Odsłon: 87
Delikatny filet z kurczaka , świeże i pachnące warzywa oraz marynowane piecza...
Odsłon: 332
Pizza z figami i serem pleśniowym Dzień dobry kochani Dziś naszło mnie na...
Odsłon: 16
Chleb gryczany z mąki białej gryczanej na zakwasie. Zakwas zrobiłam z mąki ow...
Odsłon: 40
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 638
Dzisiaj placki przygotowane w thermomixie, placki proste, szybkie w przygotow...
Odsłon: 87
Delikatny filet z kurczaka , świeże i pachnące warzywa oraz marynowane piecza...
Odsłon: 332
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i pokrój je w grube plastry. Odłóż.
Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na suchej patelni, na średnim ogniu, do momentu aż będzie chrupiący i brązowy. Wyjmij go i odłóż na papierowe ręczniki. Na tę samą patelnię włóż pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 5 minut do miękkości. Następnie dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Odstaw.
W dużej misce roztrzep jajka i wymieszaj je z mlekiem. Dodaj ziemniaki, cebulę z czosnkiem, połowę sera i ¼ boczku. Dopraw solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj.
Przenieś ziemniaki z cebulą do naczynia żaroodpornego i wyrównaj. Na wierzchu rozsyp pozostały ser.
Zapiekankę farmerską wstaw do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po tym czasie na wierzchu rozsyp pozostały boczek i piecz przez kolejne 20-30 minut, do ładnego zbrązowienia.
Wyjmij danie z pieca i odstaw na 10 minut przed krojeniem. Podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu lub w dniach następnych, po podgrzaniu.