Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka farmerska to pyszne danie pełne boczku i sera, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest prosta i szybka w przygotowaniu i z powodzeniem możesz przyrządzić ją na 2-3 dni. Niezbędne składniki są łatwo dostępne i dość tanie, co czyni tę potrawę niezwykle ekonomiczną.
praska, deska do krojenia, nóż, naczynie żaroodporne
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1623
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1395
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1426
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1504
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1623
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1395
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1426
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1504
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i pokrój je w grube plastry. Odłóż.
Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na suchej patelni, na średnim ogniu, do momentu aż będzie chrupiący i brązowy. Wyjmij go i odłóż na papierowe ręczniki. Na tę samą patelnię włóż pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 5 minut do miękkości. Następnie dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Odstaw.
W dużej misce roztrzep jajka i wymieszaj je z mlekiem. Dodaj ziemniaki, cebulę z czosnkiem, połowę sera i ¼ boczku. Dopraw solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj.
Przenieś ziemniaki z cebulą do naczynia żaroodpornego i wyrównaj. Na wierzchu rozsyp pozostały ser.
Zapiekankę farmerską wstaw do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po tym czasie na wierzchu rozsyp pozostały boczek i piecz przez kolejne 20-30 minut, do ładnego zbrązowienia.
Wyjmij danie z pieca i odstaw na 10 minut przed krojeniem. Podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu lub w dniach następnych, po podgrzaniu.